Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Wake voor Syrië op 13 maart voor het Rijksmuseum in Amsterdam

11 maart 2014

Op 15 maart 2014 is het drie jaar geleden dat de oorlog in Syrië begon. In Nederland vindt een wake voor Syrië plaats voor het Rijksmuseum in Amsterdam, van 19.30 tot 21.00 uur.

Met deze actie roepen hulporganisaties wereldleiders op om de crisis in Syrië aan te pakken en ervoor te zorgen dat de Syrische bevolking de nodige hulp krijgt. Ook moeten wereldleiders ervoor zorgen dat de stemmen van Syrische burgers gehoord worden in vredesbesprekingen, zodat er volgend jaar geen vierde jubileum van de oorlog komt.

Lichtprojecties en rode ballonnen

Op 13 maart wordt er een lichtprojectie op het Rijksmuseum geprojecteerd, geïnspireerd op een foto van de fotograaf Banksy, genaamd 'Meisje met een rode ballon'.  Daarnaast zullen wereldwijd duizenden mensen kaarsen branden en rode ballonnen oplaten met daarop een hoopvolle boodschap voor Syrische burgers. Wereldwijde wakes worden onder meer gehouden in Londen, New York, Jordanië, Parijs, Moskou en Kenia. Ook hier zullen er lichtprojecties geprojecteerd worden op belangrijke plekken zoals de Eiffeltoren en het Rode Plein.

Drie jaar crisis in Syrië

In Syrië vindt de ergste humanitaire crisis van de 21ste eeuw plaats. Ruim 9 miljoen Syriërs, waarvan de helft kind, hebben op dit moment humanitaire hulp nodig. Mensen vluchten massaal het land uit op zoek naar een veilig onderkomen. Er zijn 2,5 miljoen Syriërs gevlucht naar buurlanden zoals Turkije, Libanon, Jordanië en Egypte. Ruim 6,5 miljoen mensen zijn uit hun vertrouwde omgeving verjaagd en hiervan is 46% kind.

Het initiatief van deze actie komt van 52 hulporganisaties en mensenrechtengroepen. In Nederland zijn de deelnemende organisaties: UNICEF, Amnesty International, Hivos, Oxfam Novib, PAX, Save the Children, Stichting Vluchteling, het Syrische Comité en War Child. Daarnaast richten UNICEF, UNHCR en World Vision zich specifiek op Syrische kinderen en doen zij met de campagne #nolostgeneration mee aan de wake.

 

Nolostgeneration -923x 445

 

UNI156536

UNI156380 (1)

Nolostgeneration -map -354px

Aantal geregistreerde Syrische vluchtelingen
Meer dan de helft van hen is kind. Het aantal ongeregistreerde vluchtelingen binnen en buiten Syrie is nog vele malen hoger. 

Gerelateerd aan dit onderwerp