Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Aantal getroffen kinderen in derde jaar Syrië-conflict meer dan verdubbeld

11 maart 2014

Ongeveer 5,5 miljoen kinderen worden door het conflict in Syrië getroffen. Het zijn er meer dan twee keer zoveel vergeleken met 12 maanden geleden. Dit blijkt uit een nieuw rapport van UNICEF, dat verschijnt aan de vooravond van de derde verjaardag (15 maart) van de oorlog. Het rapport 'Under Siege - the devastating impact on children of three years of conflict in Syria' vestigt de aandacht op de enorme schade die de afgelopen jaren aan de kinderen is toegebracht.  Het zwaarst getroffen zijn een miljoen kinderen die gevangen zitten in belegerde gebieden van Syrië en in gebieden in het land die door het aanhoudende geweld moeilijk te bereiken zijn. UNICEF roept op tot een onmiddellijk einde aan het geweld en meer steun voor de slachtoffers.

Het rapport vertelt de verhalen van kinderen van wie de levens door de oorlog zijn verwoest. Het wijst op de diepe trauma's die veel kinderen hebben opgelopen. De vierjarige Adnan, bijvoorbeeld, vluchtte met zijn familie naar Libanon. Bij het bombardement van zijn huis liep hij littekens op in zijn gezicht. "Hij huilt de hele nacht", aldus zijn moeder. "Hij is bang voor alles. Vooral als we hem alleen laten, zelfs als het maar voor even is." UNICEF schat dat er 2 miljoen kinderen zijn zoals Adnan, die behoefte hebben aan psychologische ondersteuning of behandeling.

Een verloren generatie

In het rapport waarschuwt UNICEF dat de toekomst van de  5,5 miljoen kinderen in gevaar is. De combinatie van geweld, ernstige psychische nood, het instorten van gezondheidszorg en onderwijs en de verslechterende economische gevolgen voor families, kan een hele generatie kinderen verwoesten.

Vluchtelingen

Ook buiten Syrië worden Syrische kinderen zwaar getroffen. Er leven 1,2 miljoen Syrische kinderen als vluchteling in kampen en gastgemeenschappen. Ze hebben beperkte toegang tot schoon water, voedsel of mogelijkheden om te leren. Uit het rapport blijkt dat 1 op de 10 gevluchte kinderen moet werken en 1 op de 5 Syrische meisjes in Jordanië wordt uitgehuwelijkt.

Oproep

Het rapport doet een beroep op de internationale gemeenschap om

  • een einde te maken aan het geweld tegen de kinderen van Syrië;
  • toegang te verlenen tot de miljoen kinderen in Syrië die nu nog niet bereikt worden;
  • een omgeving te creëren waarin kinderen worden beschermd tegen uitbuiting en kwaad;
  • te investeren in onderwijs en psychologische ondersteuning en zorg voor kinderen;
  • ondersteuning te bieden aan gemeenschappen en overheden om de sociale en economische gevolgen van het conflict voor gezinnen te beperken.

"Deze oorlog moet stoppen, zodat de kinderen kunnen terugkeren naar hun huizen om hun levens weer in veiligheid op te bouwen met hun familie en vrienden. Laat dit derde, verwoestende jaar voor Syrische kinderen de laatste zijn", aldus Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal.

Nederland

In ons land hebben UNICEF, UNHCR , Save the Children, War Child en WorldVision de handen ineengeslagen. Met elkaar vragen de hulporganisaties het Nederlandse publiek op te komen voor Syrische kinderen en een online petitie te ondertekenen (www.unicef.nl/petitie), die zich richt tot alle wereldleiders hen oproept het geweld te stoppen en te investeren in onderwijs en psychosociale hulp.

Water-Aleppo-340

340Jordanië -UNI134395

Syrische jongens vuilnisbelt

Gerelateerd aan dit onderwerp