Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF voorspelt hongersnood in Zuid-Soedan

6 maart 2014

Het is cruciaal om, vóór het regenseizoen van start gaat, levensreddende hulp bij de bedreigde bevolking in Zuid-Soedan te krijgen. Ernstige voedseltekorten en uitbraak van ziektes bedreigen er het leven van 3,7 miljoen burgers.

De conflictsituatie in Zuid-Soedan loopt uit de hand. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen. "Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar in dergelijke situaties", zegt Ted Chaiban, directeur Noodhulp van UNICEF. "Naast de traumatiserende gebeurtenissen waarvan ze getuige zijn, zijn ze ook zeer vatbaar voor ziektes en ondervoeding."

Vele families sloegen op de vlucht met wat hen nog restte na de massale plunderingen en verwoestingen in hun dorpen. Het is moeilijk de getroffen bevolking met humanitaire hulp te bereiken.

Schending van mensenrechten

UNICEF-medewerkers ter plaatse spreken van grove mensenrechtenschendingen. "De afgelopen twee maanden zijn jongens en meisjes hun familie en hun huis kwijt geraakt, verminkt, verkracht, vermoord, gerekruteerd door gewapende milities", zegt Chaiban. "Niets kan dit soort geweld rechtvaardigen. Een politieke dialoog is de enige manier een einde te maken aan dit gewelddadig conflict."

Geweld escaleert

Het staakt-het-vuren dat de strijdende partijen eind januari overeen kwamen, heeft weinig effect gehad in het land zelf. Integendeel; het geweld is de voorbije weken nog geëscaleerd met moordpartijen in kerken en ziekenhuizen van Malakal. Gevreesd wordt dat dit opnieuw 30.000 mensen op de vlucht deed slaan. Het totaal aantal vluchtelingen werd al eerder geschat op 900.000. De helft daarvan zijn kinderen. Om de cruciale noodhulp in Zuid-Soedan te kunnen bieden schat UNICEF in dat er 75 miljoen euro nodig is.

Zuid Soedann

Zuid Soedan

Gerelateerd aan dit onderwerp