Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Drie maanden na Haiyan raken kinderdagverblijven op de Filipijnen weer vol

25 februari 2014

Drie maanden nadat tyfoon Haiyan grote delen van de Filipijnen heeft verwoest, kunnen kinderen langzaamaan weer terug naar hun normale levens. UNICEF ondersteunt de terugkeer van circa 80.000 drie- en vierjarige kinderen naar kinderdagverblijven. 

Doordat kinderen terug kunnen naar kinderdagverblijven wordt het ook voor ouders makkelijker om het leven weer op te pakken. Zo hebben ze meer tijd om naar werk te zoeken en alledaagse zaken te regelen. Zoals Teodoro Baguisa, vader van vier kinderen.

Santo Niño kinderdagverblijf

Teodoro  heeft twee jaar geleden zijn vrouw verloren en moet nu vier kinderen in zijn eentje opvoeden. Zijn fietstaxi, waar hij de kost mee verdiende, is door de tyfoon weggespoeld en hij ontvangt nu een uitkering. Zijn vierjarige dochter Christina gaat sinds kort naar het Santo Niño kinderdagverblijf. Haar leraar Marcelina Dado zegt dat zij heel slim is: "Christina leert heel makkelijk. Het is een blij meisje en ze is geïnteresseerd in de lessen. 's Ochtends gaat haar vader werken, maar hij is standaard elke middag samen met Christina en zijn andere kinderen." Teodoro vindt het heel belangrijk dat zijn vier kinderen hun school afmaken zodat zij in de toekomst kans hebben op een goede baan en genoeg geld kunnen verdienen.

Kinderdagverblijf als voorbereiding

Marcelina Dado is heel dankbaar voor de materialen die UNICEF heeft voorzien zoals tenten, boeken en schriften. Het kinderdagverblijf is een belangrijk onderdeel in levens van jonge kinderen. Ze krijgen hier de kans om te spelen en te leren als deel van hun ontwikkeling. Het bereidt hen voor op de basisschool waar ze heen zullen gaan op vijfjarige leeftijd. De routine van het naar school gaan is belangrijk voor Filipijnse kinderen om zo over trauma's heen te komen die ze op hebben gedaan tijdens en na de natuurramp.  De kleuterleidsters organiseren spelletjes en leuke activiteiten voor de kinderen, die heel blij zijn dat ze na drie maanden hun oude levens weer terug krijgen. 

Filii

"Ik wil dat mijn kinderen naar school gaan zodat ze een goede baan krijgen in de toekomst." - Teodoro Baguisa en zijn dochter Christina.

UNI157867

David Beckham leest kinderen voor op de Filipijnen 

Gerelateerd aan dit onderwerp