Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF: noodhulp vereist voor 85 miljoen mensen wereldwijd

21 februari 2014

Dit jaar hebben 85 miljoen mensen, waaronder 59 miljoen kinderen, humanitaire hulp nodig omdat ze slachtoffer zijn van conflicten, natuurrampen en andere noodsituaties. Dat staat in het vandaag verschenen rapport 'Humanitarian Action for Children 2014' van UNICEF. 

In het rapport wijst UNICEF op de dagelijkse uitdagingen van kinderen in humanitaire noodsituaties, en op de ondersteuning die zij nodig hebben om te overleven en op te groeien. Uit de resultaten blijkt ook dat noodhulp, zelfs in de meest moeilijke omstandigheden, mogelijk is.

Vooruitzicht 2014

UNICEF schat voor 2014 in totaal 2,2 miljard dollar nodig te hebben voor noodhulpprogramma's. Het is het hoogste bedrag voor noodhulp dat UNICEF ooit gevraagd heeft. Ongeveer 40% van het bedrag is bestemd voor hulp aan mensen in Syrië en de regio daaromheen.  De fondsen die UNICEF dit jaar voor noodhulp werft, zullen ook gaan naar het verbeteren van de paraatheid van landen en het versterken van de weerbaarheid van gemeenschappen bij nieuwe noodsituaties.

Kinderen meest kwetsbaar

"Kinderen zijn altijd de meest kwetsbare groep in noodsituaties. Ze lopen een groot risico geconfronteerd te worden met geweld, uitbuiting, ziekte en verwaarlozing ", aldus Ted Chaiban, hoofd van UNICEF's noodhulpprogramma's. "Ik ben net terug uit Zuid-Soedan. De kinderen in dit nieuwe, grote conflict ondervinden hetzelfde lot als miljoenen anderen die getroffen worden door de conflicten in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Syrië. Terwijl de krantenkoppen van vandaag zich richten op deze complexe noodtoestanden vragen veel andere wanhopige situaties zoals Afghanistan, Democratische Republiek Congo, Myanmar en  zoveel meer landen ook om aandacht, financiering en hulp."

Resultaten 2013

De organisatie wil verder bouwen op het werk van afgelopen jaar, waarin de volgende resultaten werden bereikt:

  • 24,5 miljoen kinderen zijn ingeënt tegen mazelen
  • bijna 20 miljoen mensen hebben toegang gekregen tot schoon water
  • 2,7 miljoen kinderen kregen toegang tot beter onderwijs
  • 1,9 miljoen kinderen werden behandeld voor ernstige acute ondervoeding
  • 935.000 kinderen werden bereikt met psychologische ondersteuning

Haiti UNI107210_Comp

Haiti UNI78199_Comp

Djibouti UNI115850_Comp

Gerelateerd aan dit onderwerp