Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

India poliovrij verklaard

18 februari 2014

Het leek onmogelijk, maar toch is het gelukt: India is poliovrij verklaard. Een historisch moment voor het land dat lange tijd werd beschouwd als het epicentrum van polio.

Samen met Pakistan, Afghanistan en Nigeria stond India op de lijst van de vier laatste landen waar besmetting met het poliovirus nooit is verdwenen. Op 13 januari 2011 werd het laatste geval van polio in India gemeld. In 2010 was er nog sprake van 42 gevallen. En in 2009 werden 741 diagnoses gesteld.

Jarenlange intensieve strijd

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft India nu officieel poliovrij verklaard. Een periode van drie jaar zonder nieuwe ziektegevallen is daarvoor een vereiste. Het mooie resultaat is het gevolg van een jarenlange intensieve strijd tegen de ziekte. De Indiase regering zette samen met verschillende partners, waaronder UNICEF, al meer dan 10 jaar alles op alles om de ziekte uit te roeien.

Routinevaccinaties

Dit goede nieuws betekent uiteraard niet dat de Indiase regering nu op haar lauweren mag gaan rusten. Er is een adequaat programma voor routinevaccinaties nodig en er moet snel gereageerd kunnen worden op mogelijke nieuwe uitbraken. Want zo lang de ziekte niet overal is verdwenen, is een nieuwe besmettingsgolf mogelijk.

India poliovrij

Gerelateerd aan dit onderwerp