Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Nieuw jongerenpanel geland bij UNICEF

13 februari 2014

UNICEF organiseerde een selectiedag voor het jongerenpanel. Vanuit heel Nederland kwamen 20 jongeren tussen de 13 en 18 jaar oud hun talenten laten zien.

UNICEF directeur Jan Bouke Wijbrandi verwelkomt enthousiast de kandidaten die vanuit heel Nederland zijn toegestroomd voor de selectiedag van het UNICEF jongerenpanel van 2014. 'UNICEF zet zich in voor de rechten van het kind en daarom is jullie stem heel belangrijk,' vertelt hij de aandachtig luisterende jongeren.

Vraag & Antwoord

Vervolgens zijn de jongeren aan zet. Er worden goede vragen gesteld als: 'Is het niet verplicht om je aan het verdrag voor de kinderrechten te houden? Welke landen hebben het verdrag dan niet ondertekend? Is UNICEF er ook voor jongeren in Nederland?'

Het huidige jongerenpanel

Na de vragenronde stelt het huidige jongerenpanel zich voor en vertellen ze over hun ervaringen in het jaar dat zij UNICEF mochten vertegenwoordigen. Naast de verschillende acties die zij  zelf organiseerden, mochten ze ook bij UNICEF activiteiten een special rol vervullen. Zo zaten  Marleen (15) en Else (16) samen met Spike, Ferry Doedens en Dennis Weening in de jury van de UNICEF talent Battle, speelde Sabine (16) mee in een videoclip van Rapper Monsif  en presenteerde Kadija (14) de opening van het Groningermuseum. Aoife (16) ondersteunde op haar beurt samen met  UNICEF-ambassadeur Sipke Jan Bousema een debattoernooi over kinderrechten. Borre (16) had de eer om tijdens de nieuwjaarsreceptie van UNICEF het nieuwe jaar in te luiden. Over één ding zijn alle huidige panelleden het eens: 'We zijn zeer serieus genomen en we hebben echt iets bijgedragen aan UNICEF.'

De opdracht

Sabine de Jong van de afdeling kinderrechten doet haar verhaal en legt de casus met de bijbehorende opdracht uit. 'Op welke manier kunnen we zoveel mogelijk jongeren laten weten dat er een verdrag voor de rechten van het kind bestaat en dat deze in november 25 jaar bestaat?' Wanneer de jongeren in groepjes zijn opgedeeld worden ze door hun begeleider meegenomen naar hun eigen vergaderzaal. Hier hebben ze 1,5 uur de tijd om een plan te maken en het vervolgens te presenteren. Er worden heftige discussies gevoerd bij alle groepjes. Flipovers worden vol gepend en het ene na het andere idee wordt uit de grond gestampt.

De uitslag

Een feest organiseren lijkt voor de meeste groepjes de beste manier om aandacht te krijgen voor het bijna 25 jaar oude kinderrechtenverdrag. De jury vindt uiteindelijk het idee van Laura, Fleur, Verena, Jade en Tristan het origineelst en meest haalbaar. Zij bedachten een wedstrijd waarbij jongeren per recht een filmpje maken. De 25 beste filmpjes zouden dan gepresenteerd worden op een speciaal door UNICEF georganiseerde avond met een groot feest als afsluiter. Na de presentaties is er even de tijd om de dag door te nemen. Jacqueline, de contactpersoon van het jongerenpanel vraagt hoe de jongeren de dag hebben ervaren. 'Echt heel leuk, ik kijk vaak op de website van UNICEF en lees de stukjes. Maar eigenlijk heb je geen idee van wat er allemaal gebeurt bij zo'n organisatie,' zegt Mies. 'Een soort 3D' grapt Oumaima. 

Jongerenpanel 2014

Deze jongeren zullen dit jaar hun stem laten horen voor UNICEF:

Sophie Gevers (14 jaar) uit Amstelveen
Koen van Dijk (17 jaar) uit Strijen
Fleur van Lieshout (16 jaar) uit Hoogeloon
Rachna van Berlo (15 jaar) uit Deurne
Jitske Veenhoven (17 jaar) uit Axel
Esmée de Haas (15 jaar) uit Groningen
Oumaima Rhalem (14 jaar) uit Rotterdam
Mies Bos (16 jaar) uit Maastricht
Jade Tseng (16 jaar) uit Rotterdam
Enid Hartman (17 jaar) uit Zutphen

Jongerendag 340

Jongerendag 340-2

Jongerendag 340-3

Jongerendag 340-4

Jongerendag 340-5

 

Gerelateerd aan dit onderwerp