"De kinderen die geëvacueerd werden zagen er zwak en uitgehongerd uit", vertelt UNICEF-medewerker Tarek Hefnawy. Bij aankomst heeft UNICEF hen onmiddellijk voedingssupplementen gegeven om weer een beetje aan te sterken. Daarnaast zijn in totaal 380 kinderen ter plekke gevaccineerd tegen polio, DKTP, hepatitis B, mazelen en andere ziektes.
UNICEF-medewerkers hebben de meest kwetsbare kinderen begeleid totdat ze een veilige plek hadden bereikt. Zo wisten ze zeker dat de kinderen niet van hun families gescheiden zouden worden. Onder de evacués bevonden zich ook twintig zwangere vrouwen. Voordat de evacuatie begon, schatte UNICEF dat er meer dan duizend kinderen vast zaten in het oude centrum van Homs.
"Dit is een positieve doorbraak, maar we zijn er nog lang niet", zegt Youssouf Abdel Jelil, directeur van UNICEF Syrië. "We blijven enorm bezorgd over het lot van de kinderen die nog steeds vastzitten in Homs en andere belegerde plaatsen in Syrië. Partijen die betrokken zijn bij het conflict moeten kinderen beschermen en humanitaire hulpacties respecteren. Ze moeten zich houden aan de internationale wetten die er zijn voor het verlenen van humanitaire hulp aan degenen die dat het hardst nodig hebben."
Miljoenen mannen, vrouwen en kinderen die hulp nodig hebben. Het is de harde realiteit die het gevolg is van het langdurige geweld in Syrië. UNICEF doet er alles aan om zo veel mogelijk Syrische kinderen te voorzien van schoon drinkwater, zorg, voeding, onderwijs en bescherming.