Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Voetbal helpt bij traumaverwerking Syrische kinderen

5 februari 2014

De liefde voor voetbal helpt Syrische kinderen alle vreselijke gebeurtenissen even te vergeten. Voetbal is een goede uitlaatklep voor ze. 

 

De schoolbel galmt nog na in de wandelgangen van de recentelijk door UNICEF opgerichte Islahiye kampschool als een groep Syrische kinderen opgewonden bijeenkomt op het voetbalveld van dechild friendly space. De schooltassen zijn tijdelijk neergeploft achter de goal en de teams zijn zojuist samengesteld. De wedstrijd kan elk moment beginnen.

Ondanks dat het januari is hebben de kinderen het niet koud. Terwijl de zon hoog aan de hemel staat rennen de kinderen zich warm, terwijl ze gevolgd worden door hun lange schaduwen.

Na de wedstrijd is er tijd voor een praatje. Ekrem Acuz is tien jaar oud en zit in groep 6. Zijn vader is adjunct-directeur van de school en zijn moeder werkt er als docente. Buiten adem vertelt hij ons dat hij hier elke dag na schooltijd voetbalt met zijn vrienden. Op de vraag wie hun favoriete voetballer is, twijfelen zowel de doelman als de spits Ekrem geen moment: "Messi!" De Argentijn, die door velen wordt beschouwd als de beste voetballer ter wereld - en tevens ambassadeur van UNICEF is, is zonder twijfel de favoriet van de Syrische kinderen. In de toekomst wilt Ekrem graag dokter worden.

Multifunctionele hekken

Niet alleen op het veld, maar ook bij de hekken rondom het terrein wordt gevoetbald. De hekken zijn multifunctioneel: ze worden gebruikt voor de veiligheid, als waslijn en als doelpalen. Voor de vluchtelingen in het kamp doet de plek waar ze zijn en de tijd er niet toe. Het belangrijkst voor hen is om samen te zijn met familie en vrienden en gedurende de dag een balletje te trappen om de vreselijke gebeurtenissen even te vergeten.

Tijdens schooltijd kunnen de kinderen niet wachten op de volgende wedstrijd.

Help Syrische kinderen de winter overleven

 

Voetbal1

Voetbal2

Voetbal 340

Voetbal3

Gerelateerd aan dit onderwerp