Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

VN: veel leed Syrische kinderen

5 februari 2014

Syrische kinderen worden massaal gemarteld, seksueel misbruikt of ingezet bij gevechten. Dat staat in een onderzoek van de Verenigde Naties. Het zijn onvoorstelbare verschrikkingen die onmiddellijk moeten stoppen, vindt de VN.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de strijdende partijen opgeroepen om te zorgen dat kinderen niet langer slachtoffer zijn van het conflict. De VN heeft voor het eerst onderzoek gedaan naar de gevolgen voor kinderen van de strijd in Syrië.

Volgens de onderzoekers blijkt dat kinderen tussen twee vuren zitten.

Als ze banden hebben met de oppositie lopen ze de kans gemarteld te worden door regeringstroepen. Uit het VN-onderzoek blijkt dat het Assad-regime daarbij geen rekening houdt met leeftijden.

Elektrische schokken

Elektrische schokken op de geslachtsdelen, het uittrekken van nagels en voortdurende verkrachtingen zijn geen uitzondering.

De oppositie op haar beurt ronselt kinderen en zet die in bij gevechten of terreuraanslagen. Bovendien worden vrouwen en kinderen ingezet als menselijk schild. De VN heeft geen aanwijzingen dat het regeringsleger ook kinderen inzet bij de gevechten.

Geen school

Ook zijn veel kinderen getraumatiseerd doordat ze gezien hebben dat bijvoorbeeld familieleden zijn gedood. Ook kunnen ze niet meer naar school en krijgen ze onvoldoende medische zorg.

De Verenigde Naties hebben onderzoek gedaan tussen maart 2011 en november 2013.

Bron: NOS

JongetjeSyrie -meisje -340

Gerelateerd aan dit onderwerp