Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Mazelenuitbraak Zuid-Soedan

24 januari 2014 UNICEF ziet het aantal gevallen van mazelen in Zuid-Soedan alarmerend toenemen, specifiek in de stad Bor die bijna niet toegankelijk is voor hulpverlening.

In Bor zijn inmiddels 25 kinderen overleden aan de zeer besmettelijke ziekte. De kans is groot dat de ziekte nog verder verspreidt in de dichtbevolkte vluchtelingenkampen met haar verzwakte en ondervoede inwoners. Kinderen die niet zijn ingeënt lopen een grote kans te overlijden aan de ziekte. UNICEF is met spoed een grote vaccinatiecampagne begonnen. Ook onder Zuid-Soedanese vluchtelingen in Oeganda en Kenia zijn gevallen van mazelen gesignaleerd.

Zuid -oedan heeft een van de laagste immunisatiegraden ter wereld. Slechts 2 procent van de kinderen is volledig gevaccineerd. Slechts 1 op de 5 kinderen krijgt een mazeleninjectie voor zijn of haar eerste verjaardag.

"De enige manier om de uitbraak van gevaarlijke ziekten als mazelen en polio te voorkomen zijn routinematige vaccinaties onder alle kinderen", zegt Pauline Neefjes, gezondheidsexpert van UNICEF Nederland. "En juist die basisgezondheidszorg komt in de chaos van een burgeroorlog te vervallen. Vanuit UNICEF verzorgen we in de vluchtelingenkampen inentingscampagnes, naast het zorgen voor schoon drinkwater, voedsel en onderwijs. Nu geven we de inentingen alle prioriteit."

Gerelateerd aan dit onderwerp