Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Hulpverleners roepen op tot bescherming van Syrische kinderen

24 januari 2014 Terwijl in Zwitserland de vredesbesprekingen voor Syrië bezig zijn, moeten we stilstaan bij het lot van miljoenen Syrische kinderen die de afgelopen jaren hun huis moesten ontvluchten.

"Van de 4 miljoen kinderen die vluchtten zijn er 11.000 overleden. Deze kinderen moeten bescherming krijgen en niet het doelwit worden van de gevechten." Die oproep doen aartsbisschop Desmond Tutu en de directeuren van UNICEF Internationaal, de VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR, het Wereldvoedselprogramma WFP en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in een open brief.

"Elk Syrisch kind dat gewond raakt of sterft betekent het falen van de internationale gemeenschap", staat in de brief. Zowel de beschietingen van stadswijken alsmede de aanvallen op scholen en ziekenhuizen betekenen aanvallen op kinderen. De meeste van hen zijn getraumatiseerd, vaak ondervoed, en hebben dringend onderdak en bescherming nodig. "Het is een schandaal dat hulp niet de kinderen kan bereiken die het het meeste nodig hebben. Honderdduizenden kinderen zitten vast in oorlogsgebied en ontvangen weinig tot geen humanitaire hulp."

De ondertekenaars van de brief roepen de strijdende partijen op om drie punten te onderschrijven: hulp aan kinderen altijd doorlaten, scholen of ziekenhuizen niet beschieten en ook niet voor militaire doelen gebruiken en geen explosieven gebruiken in dichtbevolkte gebieden.

"Een hele generatie gaat verloren door dit geweld", staat in de brief. "We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om deze kinderen te redden."

Gerelateerd aan dit onderwerp