Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen in Centraal-Afrikaanse Republiek hebben dringend hulp nodig

22 januari 2014

In de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft hevig geweld rondom de presidentsverkiezingen vele doden geëist. Inmiddels zijn circa 2,3 miljoen kinderen getroffen door het conflict in hun land.

Op de dagen voor de presidentsverkiezingen zijn 3 kinderen en 19 volwassenen gedood toen een burgerkonvooi richting het noorden vluchtte. Het Rode Kruis hielp bij het begraven van circa 50 burgers die zijn vermoord in Boyali, Boali en Bossemble. En twee mannen werden gemarteld en gestenigd met de dood als gevolg. Hun lichamen werden op een openbare weg in brand gestoken en veel burgers waren hier getuige van. Ook kinderen.

2,3 miljoen kinderen getroffen

De Centraal-Afrikaanse Republiek wordt al maanden geteisterd door afschuwelijk geweld. Ongeveer 2,3 miljoen kinderen zijn getroffen door het conflict en bijna 500.000 van hen zijn op de vlucht geslagen. Vaak verstoppen ze zich in bossen, waar ze weinig of geen toegang hebben tot basisvoorzieningen zijn of tot hulp. Veel kinderen hebben doodsangsten uitgestaan en verschrikkelijke dingen gezien. Ze zijn hun familie kwijtgeraakt of meegenomen door militaire groepen om te vechten.

Leven onder erbarmelijke omstandigheden

De scholen in de wijde omtrek zijn gesloten, klinieken zijn geplunderd en watervoorzieningen zijn vernield. Met de komst van het regenseizoen, dat in maart begint, worden de problemen in de regio alleen maar groter. De bevolking leeft onder erbarmelijke omstandigheden. En er is dringend financiële hulp nodig voor de heropbouw van scholen en zorgklinieken.

Aandacht en financiële middelen 

"De Centraal-Afrikaanse Republiek bevindt zich op een kruispunt", zegt Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal. "Wat wij nu doen, of níet doen, heeft een grote impact op de lange termijn. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor hun land. Door wereldwijd dringend aandacht en financiële middelen te vragen om de situatie van kinderen in de Centraal-Afrikaanse Republiek te verbeteren, kunnen we een positief verschil maken in hun leven - en daarmee voor de toekomst van hun land."

grotefotocar