Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Onderwijs voor Syrische kinderen in Libanon

20 januari 2014

In Libanon volgt momenteel minder dan een kwart van de gevluchte Syrische kinderen onderwijs. Door het onderwijs naar de Syrische kinderen te brengen, moeten ongeveer 500.000 kinderen weer naar school kunnen.

In Syrië hebben tot nu toe bijna 2,3 miljoen kinderen in de schoolgaande leeftijd hun school verlaten. Veel van hen bevinden zich in vluchtelingenkampen in Libanon en zijn al meer dan twee jaar niet meer naar school geweest. Voor hen betekent dit een groter risico op uitbuiting en misbruik, terwijl de kans op een betere toekomst kleiner wordt. Het voortdurende conflict in Syrië brengt zo een complete generatie kinderen in gevaar.

Onderwijs naar Syrische kinderen

Volgens Maria Calivis, regiodirecteur van UNICEF Midden-Oosten en Noord-Afrika, is onderwijs zonder twijfel het grootste probleem voor Syrische kinderen in Libanon. UNICEF en haar partners brengen daarom het onderwijs naar de vluchtelingenkampen. "Ze slaan elkaar niet meer, ze worden vrienden en dingen worden steeds beter", vertelt een leraar in het kamp. Door weer met andere kinderen in een klas te zitten, leren de meest kwetsbare kinderen om weer samen te spelen en leren in een veilige omgeving.

"Dit is de eerste keer dat ik naar school ga sinds twee jaar," vertelt Hanaa. Ze volgt, samen met andere Syrische kinderen, onderwijs in een vluchtelingenkamp in het oosten van Libanon. Ook Rafah, een slechtziend Syrisch meisje, volgt onderwijs dat wordt aangeboden in haar vluchtelingenkamp. In Syrië kreeg ze speciaal onderwijs voor blinde kinderen. Hoewel Rafah niet dezelfde voorzieningen heeft in haar kamp, kan ze nu wel blijven leren. 

Belemmeringen 

Er zijn veel belemmeringen voor Syrische kinderen om naar school te gaan. Veel scholen in Libanon zitten overvol en kunnen de toestroom van gevluchte Syrische kinderen niet meer aan. De kosten voor vervoer en onderwijs zijn vaak onbetaalbaar voor de families en ook de taal is een grote hindernis; in Libanon wordt veelal lesgegeven in het Engels en Frans. Bovendien zijn de meeste ouders terughoudend om hun kinderen naar school te sturen, omdat ze vrezen voor hun veiligheid.

Extra onderwijs

Vorig jaar is het Libanese Ministerie van Onderwijs er samen met hulporganisaties in geslaagd ruim 30.000 gevluchte Syrische kinderen naar school te laten gaan. Nog eens 45.000 kinderen, waaronder Syrische vluchtelingen en kinderen uit kwetsbare Libanese bevolkingsgroepen, kregen toegang tot non-formeel onderwijs. Dit schooljaar wil het Libanese Ministerie van Onderwijs nog eens 90.000 kinderen een plaats bieden.

Syrië3401

Syrië3402

Gerelateerd aan dit onderwerp