Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Gamen voor het goede doel? Het kan!

20 januari 2014

Met Copa Copa doen Nederlandse jongeren wat ze online toch al doen: Instagrammen, filmpjes uploaden en foto's delen. Via een unieke game constructie kunnen ze daarmee vanaf nu hun leeftijdgenoten in Brazilië helpen!

Met Copa Copa doen Nederlandse jongeren wat ze online toch al doen:  Instagrammen, filmpjes uploaden en foto's delen. Via een unieke game constructie kunnen ze daarmee vanaf nu hun leeftijdgenoten in Brazilië helpen!

WK 2014 Brazilië

Als in juni het WK voetbal in Brazilië begint, juichen jongeren van over de hele wereld hun land naar de Copa Do Mundo. Maar niet ver van de megastadions leven 8 miljoen Braziliaanse jongeren in armoede. Ze hebben vaak niet eens een plek om te sporten of spelen. Door mee te spelen met Copa Copa helpen jongeren hun leeftijdgenoten in Brazilië bij het opkomen van hun rechten, bijvoorbeeld het recht op sport.

Doe waar je goed in bent

Met Copa Copa doen Nederlandse jongeren wat ze online toch al doen: Instagrammen, video's maken en foto's delen. Binnen hun interesseveld, bijvoorbeeld muziek of sport, gaan jongeren een challenge aan. Een challenge bestaat bijvoorbeeld uit het maken van een screenshot van je favoriete nummer of het insturen van een hooghoud-truc. Als jongeren echt punten willen scoren kunnen ze door middel van fundraisers geld inzamelen voor hun leeftijdgenoten in Brazilië. Het spel heet Copa Copa omdat het altijd twee winnaars heeft: jongeren hier en jongeren in Brazilië.

Dus met gamen help je Braziliaanse jongeren?

Ja dus! Al het geld dat jongeren inzamelen met Copa Copa gaat rechtsreeks naar het UNICEF programma voor jongeren in Brazilië. Zo gaat UNICEF in de twaalf Braziliaanse steden van het WK voetbal samen met jongeren aan de slag om hun kinderrechten te versterken. Zo krijgen jongeren inspraak bij de gemeente en kunnen ze zelf aankaarten dat ook zij het recht hebben om te sporten en dat er ook voor hen sportvelden moeten komen. Maar UNICEF maakt het ook mogelijk dat jongeren computerlessen krijgen en leren hoe ze moeten solliciteren. De nadruk ligt hierbij op de meest kwetsbare jongeren in het Amazonegebied, het noordoosten en de stedelijke gebieden waar jongeren vaak opgroeien in armoede en geweld.

Ook in de klas

Om ook in de klas aandacht te vragen voor jongeren in Brazilië werkt UNICEF Nederland samen met Malmberg. Via 'Dilemma', de nieuwe lesmethode van Malmberg voor maatschappijleer havo en vwo bovenbouw, krijgen scholieren informatie en discussiethema's over de problematiek waar Braziliaanse jongeren dagelijks mee te maken hebben.

Brazilië _7720 (1) (2)

1. WK Brazilie

Zin om voor dit goede doel van UNICEF te gamen? 

Gerelateerd aan dit onderwerp