Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen kunnen klagen bij VN over schending van hun rechten

15 januari 2014

Het protocol bij het Kinderrechtenverdrag dat dit regelt, is dinsdag aangenomen door Costa Rica. UNICEF Nederland is erg blij met dit goede nieuws.

Tien ratificaties

De inwerkingtreding komt drie maanden na de 10e ratificatie van het protocol. Omdat Costa Rica het tiende land is dat het document bekrachtigd heeft, kan het protocol ingevoerd worden in de landen die het eerder hebben ondertekend. Deze landen zijn Duitsland, Spanje, Portugal, Montenegro, Slowakije, Albanië, Thailand, Bolivia en Gabon.

Comité onderzoekt klacht

Kinderen kunnen zowel individueel als groepsgewijs naar het VN-comité voor de rechten van kinderen stappen, nadat eerst in hun eigen land alle mogelijkheden zijn benut. Het comité, waarin 18 onafhankelijke mensenrechtenexperts zitten, zal de klacht onderzoeken en met de betrokken overheid in gesprek gaan. "Er kunnen geen dwingende maatregelen worden opgelegd maar het is voor landen niet fijn als zij publiekelijk op het matje worden geroepen", zegt UNICEF kinderrechtenexpert Majorie Kaandorp.

Aanmoedigen om te tekenen

"Rechten hebben pas betekenis als schendingen aangepakt kunnen worden", stelt het Comité. En dat is precies wat dit derde protocol, dat deel uitmaakt van een set aan verantwoordingsmechanismen bij het Kinderrechtenverdrag, beoogt te doen. UNICEF moedigt lidstaten aan om zowel het Verdrag inzake de Rechten van het Kind als de drie bijbehorende facultatieve protocollen te ratificeren, als zij dit nog niet hebben gedaan.

Nederland

UNICEF probeert ook Nederland zover te krijgen om het protocol te tekenen. In het kader van de 25ste verjaardag van het Verdrag deed de organisatie onlangs nog een oproep aan het kabinet, maar er is nog geen officiële reactie binnengekomen.UNICEF gelooft dat het protocol in Nederland zal helpen om hiaten in de gerechtelijke systemen voor kinderen te identificeren. Ook zal het een aanvulling en versterking zijn op de rol van bijvoorbeeld de Kinderombudsman.

020148F