Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen slachtoffer van geweld en ondervoeding in Centraal-Afrikaanse Republiek

13 januari 2014

In de Centraal-Afrikaanse Republiek is sprake van een hevig conflict waar veel onschuldige kinderen het slachtoffer van zijn. Kent Page van UNICEF reisde af naar Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, en deed verslag van de humanitaire situatie in het land.

In de vroege ochtend van 11 januari kwam ik aan op het vliegveld van de hoofdstad Bangui. Wat mij meteen opviel was de enorme mensenmassa rondom het vliegveld. Daar bevinden zich momenteel meer dan 100.000 mensen die zijn gevlucht voor het geweld. Enkele uren later bezocht ik het enige kinderziekenhuis in het land en zag ik waarom deze mensen zijn gevlucht.

In het kinderziekenhuis maakte ik kennis met de 11-jarige Bruno. Op de laatste dag van 2013 is hij in het hoofd geschoten door mannen die op zoek waren naar zijn vader. De kogel is uit zijn hoofd verwijderd door een dokter in het kinderziekenhuis en deze dappere jongen herstelt nu van zijn verwondingen. In de kamer naast Bruno lag een 3-jarige jongen met zijn arm in het verband. Net als Bruno is hij neergeschoten tijdens een wraakactie. In de volgende kamer bevond zich een 14-jarige jongen die herstelt van een schotwond in zijn been.

Wat mij nog meer schokte dan de onnodige pijn en angst van deze kinderen, is dat velen van hen doelbewust zijn neergeschoten. Er zijn ook veel kinderen die zijn geraakt door verdwaalde kogels. Later sprak ik met dokter Simplice Kanogo over het recente geweld. "Bruno is slechts één van de vele kinderen die in het ziekenhuis worden behandeld voor hun verwondingen," vertelde hij mij. Dokter Kanogo verblijft al drie weken in het ziekenhuis vanwege de onveiligheid.

UNICEF levert gezondheidskits, medische ondersteuning en voedsel aan het kinderziekenhuis. Ook de uitbreiding van het voedingscentrum is mede door UNICEF gefinancierd. Deze uitbreiding was zeer belangrijk omdat het recente conflict de veiligheid en de voedingstoestand van kinderen heeft verslechterd. Volgens dokter Kanogo is het aantal kinderen dat voor ondervoeding wordt behandeld inmiddels verdrievoudigd. Er zijn momenteel ongeveer 125 ernstig ondervoede kinderen die levensreddende hulp krijgen. 

 

CAR3401

Bruno (11) in het kinderziekenhuis in Bangui. Hij houdt de röntgenfoto omhoog waarop de kogel in zijn hoofd te zien is. 

CAR3402

Een moeder en haar jonge kind slapen in één van de bedden bij het voedingscentrum van het enige kinderziekenhuis in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Gerelateerd aan dit onderwerp