Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kerst op de Filipijnen: tussen verdriet en hoop

23 december 2013

Zes weken

Twee witte UNICEF-tenten staan tussen geknakte palmbomen: de school van het stadje Tanauan, gelegen aan de kust op het eiland Leyte. Zes weken geleden raasde de orkaan Haiyan (in de Filipijnen Yolanda genoemd) over het dorp - met een snelheid van 300 kilometer per uur. Er ging een muur van vijf meter water overheen. Na de ramp was er een schatting van 1000 doden. De eerste dagen na de ramp bereikte de hulp het stadje niet. Een Amerikaanse televisieploeg omschreef het gebied als 'ground zero for the typhoon'. Huizen zijn er niet meer. Het is letterlijk één grote puinhoop, met grijze tenten voor wie er nog durft te wonen. Een macabere camping. 'Street of broken dreams', staat met schrille oranje letters op een muurtje dat nog overeind staat. Dat was de hoofdstraat.

Verwoeste scholen

Jacintha, hoofd van de school, zegt me dat er vóór de tyfoon 750 kinderen op haar school zaten. Die is nu volledig verwoest, zoals 7000 andere in het rampgebied. Haar eigen huis trouwens ook, vertelt ze gelaten. Zo'n 500 kinderen zijn nog elders in de Filipijnen bij familie, gevlucht voor de orkaan. 250 leerlingen zijn inmiddels weer terug.

Verdriet en hoop

Kinderen in Tanauan gaan weer naar school. Op het eerste gezicht zijn ze vrolijk, ze rennen en plagen elkaar. Maar achter hun lach gaat verdriet schuil. Er is een vriendje of vriendinnetje zoek. Kinderen wonen op de plek van hun verwoeste huis en zijn bang. Komt het water weer? Maar ze pakken de draad op.  Daniel en Princess zitten dicht tegen elkaar; ze hebben verkering. Verizon van dertien vertelt me dat ze later journaliste wil worden. Ze wil op televisie. De opvang op school biedt kinderen weer wat geborgenheid, in een land waar kinderen niet altijd veilig zijn voor uitbuiting of kinderarbeid. En zeker nu, na een ramp die het leven volledig heeft ontwricht en de meeste families zonder inkomen heeft achtergelaten.

Terug naar school

Het is de bedoeling dat alle kinderen in het rampgebied op 2 januari van het nieuwe jaar weer naar school gaan - nog in provisorisch herstelde scholen en tenten. UNICEF heeft er inmiddels bijna 200 geplaatst, waardoor 50.000 kinderen nu al weer naar school kunnen. De plannen voor de herbouw van scholen worden nu gemaakt. Dit is een arm gebied in de Filipijnen, dus de inzet is om betere scholen te bouwen dan voorheen. UNICEF coördineert enkele 'clusters' in de hulpverlening door de internationale gemeenschap, waaronder onderwijs en bescherming van kinderen. Zo kan de hulp ter plekke zo goed mogelijk worden afgestemd tussen de organisaties en de Filipijnse overheid.

Merry Christmas

Het is kerstfeest op school. Boven de ingang van de tenten hangt in kleurige letters: Merry Christmas 2013. Schoolhoofd Jacintha houdt een toespraak en dankt de buitenlandse gasten voor de hulp. Kinderen zingen een kerstlied. Tien onderwijzeressen doen een dansje. En alle kinderen krijgen een UNICEF-rugzak met schoolspullen en een pluchen beest. Bij het afscheid wenst Jacintha ons nog goede feestdagen. Daarna barst ze in huilen uit. Alle ijver en optimisme verhullen niet het grote verdriet, de ontreddering na deze onvoorstelbare ramp.

Op de terugweg naar Tacloban, de verwoeste hoofdstad van het eiland Leyte, zien we een grote ijzeren structuur, vol met gekleurde lampjes. De kerstboom van de stad. Tussen de puinhopen wordt het kerst op de Filipijnen.

 

Jan Bouke Wijbrandi

Algemeen directeur UNICEF Nederland

Photo 4 By N Petilla (3)

Photo By J Maitem UNICEF Philippines (3)

Taken By N Petilla (2)

Photo 2 By N Petilla (2)

Gerelateerd aan dit onderwerp