Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Nelson Mandela overleden: UNICEF verliest trouwe steun

6 december 2013

Nelson Mandela is overleden. Daarmee verliest ook UNICEF een grote held en inspiratiebron. Mandela maakte zich sterk voor gelijke rechten voor iedereen en was een groot voorvechter van onderwijs.

''We hebben een held verloren. Een echte kampioen voor kinderen'', stelt Anthony Lake, directeur van UNICEF. ''Nelson Mandela wijdde een groot deel van zijn werk aan het welzijn van kinderen. In 2002 spoorde hij de lidstaten van de Verenigde Naties aan om meer zorg te dragen voor onderwijs en de gezondheid van kinderen wereldwijd. En in 2004 lanceerde Mandela het 'Schools for Africa'-programma van UNICEF en de Hamburg Society. Dankzij dit programma kunnen miljoenen Afrikaanse kinderen naar school. Mandela startte zijn eigen foundation en streed samen met zijn vrouw Graça Machel, de Global Movement for Children en UNICEF om ervoor te zorgen dat kinderen centraal zouden staan op de wereldwijde ontwikkelingsagenda.''

Een president voor jong en oud

In 1994 werd Nelson Mandela de eerste democratisch gekozen president van Zuid-Afrika, nadat hij 27 jaar in gevangenschap heeft geleefd. Voor het eerst werden er gelijke rechten ingevoerd voor kinderen en volwassenen van alle huidskleuren.  Als president gaf hij de helft van zijn inkomen aan het door hem opgerichte Nelson Mandela Children's Fund (NMCF). Het fonds helpt straatkinderen, gehandicapte kinderen, kinderen die in armoede leven en kinderen van wie de ouders zijn overleden aan aids. Toen Mandela in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede ontving, gaf hij eveneens een deel van het prijzengeld weg voor hulpverlening aan straatkinderen.

Een betere toekomst voor kinderen

Na zijn periode als president (1994 - 1999) is Mandela zich actief blijven inzetten voor de rechten van kinderen.  Hij wilde niet alleen dat kinderen zich geliefd voelen, maar wilde ze ook een betere toekomst geven. Een toekomst waarin kinderen de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen. In 2005 ontving hij, samen met zijn vrouw Graça Machel , de 'World's Children's Prize 2005'. Later werd hij samen met Graça Machel benoemd tot 'Decade Child Rights Hero 2009' voor hun toewijding om kinderrechten onder de aandacht te brengen. Graça Machel is eveneens bekend voor haar strijd voor kinderrechten. In 1996 schreef ze het alom geprezen rapport 'Impact of Armed Conflict on Children' voor de Verenigde Naties, daarnaast verrichtte ze veel werk voor UNESCO.

Op 5 december heeft de wereld een groot leider verloren. Niet alleen streed Mandela voor gelijkheid in Zuid-Afrika, hij geloofde ook in een wereldwijde betere toekomst. Treffend waren zijn woorden over de zorg voor kinderen in een samenleving:

''There can be no keener revelation of a society's soul than the way in which it treats its children.''

Peace

Mandela

Gerelateerd aan dit onderwerp