Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Borstvoeding levensreddend voor baby's op Filipijnen

3 december 2013

UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben hulpverleners en betrokkenen in het rampgebied van de Filipijnen opgeroepen om borstvoeding te beschermen en te promoten. Borstvoeding beschermt pasgeborenen tegen dodelijke ziektes en infecties en helpt daarmee de kindersterfte te voorkomen.

Risico's van babyvoeding

Baby's die babyvoeding drinken met besmet water kunnen ziek worden, diarree krijgen en binnen enkele uren sterven. "De distributie van babyvoeding in noodsituaties als deze, waar er problemen zijn met water en sanitatie, is gevaarlijk vanwege het verhoogde risico op ziektes en dodelijke infecties. Het promoten van borstvoeding is een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen om baby's te beschermen die zijn getroffen door de tyfoon," zei dokter Julie Hall, vertegenwoordiger van de WHO op de Filipijnen.

Borstvoeding tegen kindersterfte

UNICEF en de WHO besteden veel aandacht aan het promoten en steunen van borstvoeding omdat daarmee het immuunsysteem van de baby's wordt versterkt en het een levensreddende maatregel is voor baby's, vooral in noodsituaties. Ongeveer eenderde van de baby's die in het getroffen gebied zijn geboren, krijgen momenteel uitsluitend borstvoeding. Negen van de tien baby's kreeg al gedeeltelijk borstvoeding, maar de moeders worden nu aangespoord om hier volledig op over te gaan.

Kwetsbare kinderen

Tijdens noodsituaties komen ziektes en sterfgevallen onder baby's en kinderen meer voor dan bij andere groepen. Hoe jonger de kinderen, des te hoger het risico en daarbij zijn baby's jonger dan zes maanden het meest kwetsbaar. "Een vrouw die soms borstvoeding geeft kan haar melkproductie verhogen door regelmatiger borstvoeding te geven," aldus Tomoo Hozumi, vertegenwoordiger van UNICEF op de Filipijnen. Naar schatting zijn er momenteel in het rampgebied 6.600 kinderen jonger dan zes maanden die helemaal geen borstvoeding krijgen. 

Gerelateerd aan dit onderwerp