Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Winter bedreigt Syrische vluchtelingen

2 december 2013

Kou, sneeuw en wind bedreigen de komende maanden het leven van miljoenen Syrische kinderen. Carin Boyce is arts en werkt voor UNICEF in vluchtelingenkamp Za'atari in Jordanië. Met man en macht proberen Carin en haar collega's kinderen te beschermen tegen de winter.

''Vorig jaar sneeuwde het hard in Jordanië. Mijn kinderen waren blij met een dag sneeuwvrij, maar honderden kinderen in Za'atari wisten niet waar ze het moesten zoeken van de kou.'' De situatie in Jordanië en andere landen waar Syrische vluchtelingen verblijven is sindsdien niet beter geworden. Het aantal vluchtelingen in Za'atari in Jordanië is bijvoorbeeld bijna even groot als het aantal inwoners van Rotterdam en blijft maar groeien.

Vaccineren tegen besmettelijke ziektes

Carin is iedere dag in het kamp en probeert de gezondheid van de kinderen te bewaken. ''We proberen alle gezinnen te bereiken'', vertelt Carin. ''Zo hebben we een grootschalige vaccinatiecampagne opgezet waarbij 90.000 kinderen gevaccineerd zijn tegen besmettelijke ziektes. Het was een enorme logistieke uitdaging maar zo kunnen we wel voorkomen dat er ziektes uitbreken in het kamp.'' Het werk van Carin en haar collega's maakt het verschil tussen leven en dood van de kinderen. ''Onlangs overleed een baby van zeven maanden aan diarree. Dat zou nergens ter wereld moeten gebeuren. Ook ben ik ben bang dat kinderen 's nachts overlijden door de kou.''

Wat doet UNICEF 

Syrische vluchtelingen leven in zware omstandigheden. UNICEF en andere hulporganisaties zetten alle zeilen bij om vluchtelingen te voorzien van onderdak, schoon drinkwater, zorg, voeding, onderwijs en bescherming. Zo worden in Jordanië deze week 24.000 kledingpakketten en 25.000 warme babydekens uitgedeeld.

Syrie5331

Het Syrische vluchtelingenkamp Za'atari in Jordanië vanuit de lucht.

Syrische kinderen worden gevaccineerd

Syrië1

Carin vaccineert een Syrisch meisje

Syrië2

Een kind wordt gevaccineerd tegen polio

Syrië3


Gerelateerd aan dit onderwerp