Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Meer dan 850.000 nieuwe hiv-infecties bij kinderen voorkomen

29 november 2013

De afgelopen jaren is een enorme vooruitgang geboekt bij het voorkomen van hiv-overdracht van moeder op kind. Het aantal tieners met hiv is echter alarmerend gestegen.

Uit een nieuw rapport van UNICEF blijkt dat tussen 2005 en 2012 meer dan 850.000 hiv-infecties zijn voorkomen bij kinderen in lage- en middeninkomenslanden. Helaas is er ook slecht nieuws. Het aantal tieners met hiv is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Tussen 2005 en 2012 steeg het aantal dodelijke slachtoffers van aids onder jongeren tussen de 10 en de 19 jaar van 71.000 naar 110.000. In 2012 waren er ongeveer 2,1 miljoen tieners geïnfecteerd met hiv.

Kwetsbare groep

"Als we meer doen tegen hiv en aids, kunnen we het aantal hiv-infecties onder tieners tegen 2020 gehalveerd hebben", stelt Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal. "Kinderen moeten de eersten zijn die van de strijd tegen hiv profiteren. We moeten de meest kwetsbare groep zo snel mogelijk met een effectief programma zien te bereiken." Dat kan op verschillende manieren:

  • Promoten van condoomgebruik
  • Aidsremmers voor jongeren
  • Speciale benadering van specifieke risicogroepen
  • Meer en betere voorlichting over hiv

Wereld Aids Dag

Onder het mom van "Getting to zero: zero new HIV infections. Zero discrimination. Zero AIDS related deaths." wordt zondag 1 december (Wereld Aids Dag) wereldwijd aandacht geschonken aan hiv en aids. De VN roept iedereen op om zich te verenigen tegen hiven aids, steun te uiten voor mensen die leven met hiv en mensen te herdenken die zijn gestorven aan de gevolgen van aids.

 

Ondertussen in Odessa

In Oekraïne vindt één van de snelst groeiende hiv-epidemieën onder jongeren plaats. Door onveilig drugsgebruik verspreidt het virus zich razendsnel. 

20120404DXF1006499

Logo

Deze online documentaire is mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. 


Gerelateerd aan dit onderwerp