Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Dag voor de Rechten van het Kind

20 november 2013 Vandaag is het precies 24 jaar geleden dat de Verenigde Naties het Verdrag voor de Rechten van het Kind hebben aangenomen. Daarom vieren we op 20 november elk jaar de internationale Dag voor de Rechten van het Kind.

In het Kinderrechtenverdrag zijn de basisrechten van alle kinderen ter wereld vastgelegd. Een verdrag aannemen is echter wat anders dan de afspraken die erin staan ook echt nakomen. Elk jaar op 20 november vragen we daarom nog eens extra aandacht voor de rechten van kinderen.

Bewaker kinderrechten

De VN heeft aan UNICEF de opdracht gegeven landen aan te spreken, als ze het met kinderrechten niet zo nauw nemen. UNICEF werkt samen met overheden, lokale en internationale hulporganisaties en maatschappelijke organisaties om ervoor te zorgen dat de levensomstandigheden van kinderen wereldwijd verbeteren. We werken daarbij op alle niveaus, van dorpshuizen tot ministeries.

Uitreiking Paul van Vliet Award

Dit jaar wordt op de Dag voor de Rechten van het Kind voor de eerste keer de Paul van Vliet Award uitgereikt, een initiatief van UNICEF Nederland en de Efteling. Deze prijs is in het leven geroepen naar aanleiding van het 20-jarig jubileum van Paul van Vliet als ambassadeur van UNICEF Nederland. Hij is bedoeld voor organisaties die zich in Nederland op een bijzondere en vernieuwende manier inzetten voor kinderen. Drie genomineerden maken vandaag kans op een kunstwerk en een geldprijs van € 10.000,- voor hun project. De prijsuitreiking vindt plaats in de Efteling.

Finale UNICEF Talent Battle

Vanavond ook de finale van de eerste UNICEF Talent Battle plaats:  een talentenjacht voor muziekformaties en bands van middelbare scholen. Door deel te nemen steunen de muzikale scholieren de strijd tegen kindersterfte en maken ze tegelijkertijd kans op mooie prijzen. UNICEF-ambassadeur Nicolette van Dam presenteert de finale in Bitterzoet (Amsterdam). De jury bestaat onder anderen uit zangeres Pearl Josefzoon en GTST-ster Ferry Doedens.

Dag voor de Rechten van het Kind