Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Dekzeilen, operatiemateriaal en 5 ton medicijnen

15 november 2013

Het militaire vliegtuig dat gisteren vertrok vanuit Eindhoven brengt een levensreddende lading met zich mee. De slachtoffers van de tyfoon op de Filipijnen hebben vaak alles verloren. Laura Westendorp van UNICEF Nederland vloog mee naar het rampgebied.

''Met 5000 dekzeilen, 5 ton aan medicijnen, verband en operatiemateriaal aan boord stijgen we op'', vertelt Laura. ''Maar liefst 29 ton aan vracht, de maximale hoeveelheid hulpgoederen die de SHO nu met het door Defensie beschikbaar gestelde vliegtuig naar de Filipijnen kon sturen.''

''In grote pallets staan de dozen vastgesnoerd in het middendeel en in de buik van het vliegtuig. Het toestel is zo zwaar beladen dat de inzittenden bij de start zo ver mogelijk achterin de DC-10 moeten plaatsnemen. Bulderend stijgt het vliegtuig op. Het motorlawaai blijft de hele vlucht. Met een tussenstop in India wordt de afstand naar Cebu, op de Filipijnen, overbrugd. Het eiland Cebu is in het noorden geraakt door de tyfoon, maar het vliegveld is ongeschonden. Vanaf daar gaan de hulpmiddelen met kleine vliegtuigjes en boten het rampgebied in.''

''Een medewerker van Cordaid zorgt ter plaatse dat de douane voorbereid is op de komst van de spullen. Er mag op het vliegveld zo min mogelijk oponthoud zijn want er komen meer hulpmiddelen binnen, vertelt de copiloot. Meestal brengt hij voor Defensie militaire goederen naar conflictgebieden. 'Dit voelt toch anders. Ik ben er trots op dat ik deze spullen mag brengen.'''

Behuizing en medicijnen

''De dekzeilen zijn bedoeld als tijdelijke behuizing. Met het hout dat her en der in het rampgebied te vinden is kunnen mensen er zelf een tent van bouwen, als beschutting tegen regen en zon. De medische hulpkits bevatten voldoende om 30.000 mensen de komende drie maanden van eerste hulp te voorzien. 'Het is een aanvulling op de medicijnen die de afgelopen dagen, meteen na de tyfoon, zijn gebruikt", zegt Addie Bom, de logistieke expert die ter plaatse ervoor zorgdraagt dat alle spullen op de juiste eindbestemming komen. Een aanvulling, maar lang niet genoeg. Mogelijk volgt volgende week een tweede zending.'''

Vliegtuig

Het vliegtuig dat donderdag vanuit Eindhoven vertrok

Kopenhagen

Direct na de ramp vertrok het eerste vliegtuig van UNICEF met 60 ton hulpgoederen vanuit het pakhuis in Kopenhagen

Vitaminen

Het uitdelen van vitamine A aan kinderen is van levensbelang om hun weerstand te ondersteunen

 

Gerelateerd aan dit onderwerp