Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

‘’De situatie op de Filipijnen is erger dan wij nu denken’’

14 november 2013

Complete huizen die wegen blokkeren, boten midden in een dorp en al dagen geen schoon drinkwater, voedsel en onderdak. Tyfoon Haiyan heeft de Filipijnen letterlijk in puin gelegd. Carmen van Heese is noodhulpadviseur van UNICEF in Azië en vertelt hoe de hulpverlening verloopt.

Carmen van Heese''Een tyfoon hoort bij het leven van de mensen op de Filipijnen'', begint Carmen haar verhaal. ''Er komen hier zo veel stormen voor. Maar Haiyan is anders dan alle andere stormen. Windstoten van 270 kilometer per uur. Kun je je daar iets bij voorstellen?''

Twee derde van Nederland

UNICEF is al decennia actief op de Filipijnen. En het gaat steeds beter met het land. Het nationaal inkomen gaat omhoog, kinderen gaan naar school en de regering bereidt zich voor op natuurrampen. ''Maar hier kan geen mens zich op voorbereiden'', vertelt Carmen. ''Zelfs in Nederland niet. We hebben het over minimaal elf miljoen getroffenen, waarvan de helft kinderen. Dat lijkt een abstract getal, maar we hebben het wel over twee derde van de Nederlanders. In 80% van het gebied is helemaal niets meer. Er zijn getuigen die golven van vijftien meter het land op hebben zien komen. Mensen hebben al dagen niets gegeten en zijn wanhopig. Het is onvoorstelbaar.''

Carmen werkt al 12 jaar als noodhulpadviseur in Azië en heeft al heel wat meegemaakt. Zo snel als de omstandigheden het toelaten probeert zij samen met collega's hulpgoederen het rampgebied in te krijgen. Want de situatie wordt met de dag nijpender. ''Geen mens kan langer dan twee dagen zonder schoon drinkwater. Dit is dan ook waar de focus van UNICEF ligt. Het hele kantoor in Manilla is ingezet op noodhulp. Desondanks komt de hulp maar mondjesmaat op gang. Er is maar een landingsbaan open in Tacloban, want het vliegveld is weggevaagd. Alleen militaire vliegtuigen kunnen landen. We proberen goederen met trucks en boten te vervoeren, maar het gaat langzaam. Alles ligt in puin. Op dit moment is er een groot konvooi van UNICEF onderweg vanuit het nabijgelegen Cotabato naar het getroffen gebied.''

Aardbeving

Buiten het feit dat Haiyan voor een acute noodsituatie zorgt, moet de ramp in een breder beeld geplaatst worden. In oktober vond een aardbeving van 7.2 op de schaal van Richter plaats in Bohol. Daarbij komt dat het leger grotendeels is ingezet op een langslepend conflict in Mindanao. ''De capaciteit van de regering en het leger is groot maar staat niet in verhouding tot de ramp. Haiyan zou niet zo'n grote ramp zijn geweest als deze twee zaken niet ook mee speelden. Er is werkelijk niets meer over in het gebied.''

Voorlopig zijn Carmen en haar collega's dus dag en nacht bezig met het organiseren van noodhulp. Er is echter nog veel dat wij niet weten. ''Er zijn gebieden waar nog niemand is geweest. We kunnen de situatie nog niet volledig overzien. Daarbij komt dat we in dit jaargetijde nog zeker drie of vier grote stormen kunnen verwachten. Ik verwacht dat de ramp erger is dan wij nu kunnen weten.''

Kinderen

Knuffels

Winkelwagen

Tyfoon 2

Gerelateerd aan dit onderwerp