Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Wereldpoliodag 2013: een stap richting het einde van polio

24 oktober 2013

In de afgelopen jaren heeft UNICEF een enorme vooruitgang geboekt richting het einde van polio. Helaas is de ziekte nog niet volledig uitgebannen. Nieuwe gevallen van polio in voormalige poliovrije landen baren grote zorgen.

Vooral in landen als Afghanistan, Pakistan en Nigeria werden grote successen geboekt. Deze landen zijn dicht bij het uitbannen van polio door de drastische toename van het aantal gevaccineerde kinderen. India, dat lang werd gezien als het moeilijkste land om polio uit te roeien, heeft al zelfs meer dan twee jaar geen nieuwe poliogevallen gemeld.

Nieuwe poliogevallen in voorheen poliovrije landen

Maar de ontwikkelingen zijn niet alleen maar positief. Zo zijn er grote zorgen over nieuwe poliogevallen in landen die voorheen poliovrij waren. De recente uitbraak in de Hoorn van Afrika en mogelijke gevallen in Syrië zijn hier voorbeelden van. Overal waar polio nog bestaat, lopen kinderen het risico om besmet te raken. Gezondheidsmedewerkers zetten zich dagelijks in om deze kinderen te vaccineren en de juist zorg te bieden.

Vaccineren

Het vaccineren van alle kinderen tegen polio is een belangrijke stap om de ziekte uit te roeien. Om de levens van de meest kwetsbare kinderen in de wereld te verbeteren, is dit cruciaal. Bovendien is poliovaccinatie een ingang om de kinderen van andere levensreddende zorg te voorzien, zoals: andere vaccinaties, goede voeding en muskietennetten.

Global Polio Eradication Initiative

Het Global Polio Eradication Initiative (GPEI) ontwikkelde een plan waarmee de wereld in 2018 poliovrij moet zijn. Het uitgebreide plan, dat in totaal zes jaar duurt, versnelt het vaccinatieproces en moet de overdracht van de ziekte stoppen. In april dit jaar hebben wereldleiders al 2,9 miljard euro toegezegd van de vier miljard euro die nodig is voor het plan.

Cong533

Kinderen in Congo worden gevaccineerd tegen polio

Pak340

Kinderen in Pakistan worden gevaccineerd tegen polio

Pak3402

Pakistaanse meisjes krijgen voorlichting over polio