Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Braziliaanse jongeren debatteren over WK en Olympische Spelen

21 oktober 2013

In Rio de Janeiro kwamen op 23 september ruim 80 jongeren bijeen om met elkaar te debatteren over de invloed van het WK en de Olympische Spelen op het land. Ze bespraken de voor- en nadelen van het leven in een stad waar zulke grote evenementen worden georganiseerd.

Rechtszaak

Net als bij een echte rechtszaak, was er een verdediging, aanklager en een jury. Deze rollen werden vertolkt door de voor- en tegenstanders onder de jongeren van deze mega-evenementen. Ze konden zo op een evenwichtige manier reflecteren over de mogelijke voor- en nadelen van deze mega-evenementen. "Deze rechtszaak is een eerste stap om de stem van jongeren te laten horen aan de organisaties die verantwoordelijk zijn voor deze evenementen", zei Márcia Correia e Castro, coördinator van Bem-TV en bemiddelaar in de rechtszaak. 

Voor- en tegenstanders

De aanklager vroeg zich onder andere af of het acceptabel is dat er zoveel geld wordt uitgegeven aan het organiseren van deze evenementen terwijl er in Brazilië grote investeringen nodig zijn voor de gezondheidszorg en het onderwijs. De verdediging gaf aan dat het WK en de Olympische Spelen juist goed zijn voor de inkomsten van het land. De buitenlandse toeristen hebben in de aanloop naar het WK al veel geld uitgegeven in het land. Met het WK en de Olympische Spelen wordt dat volgens hen alleen maar meer en zal iedere Braziliaan daarvan profiteren. 

Het oordeel

Na meer dan twee uur debatteren kwamen de jongeren tot de conclusie dat deze mega-evenementen wel zorgen voor een sociale erfenis in Brazilië, zolang er voldoende transparantie is over de organisatie. Dit vonnis was niet het einde van het debat; REJUPE wil dat de samenleving als een geheel deelneemt aan dit debat.

REJUPE

Het debat werd georganiseerd door de jongerenorganisatie REJUPE, in samenwerking met UNICEF, Streetfootballworld en Bem-TV. REJUPE zet zich in voor het recht op veilige en solidaire sport voor jongeren. "Meningen van jongeren over de impact van het WK en de Olympische Spelen op het leven van kinderen en jongeren is een belangrijke bijdrage aan de samenleving als geheel " aldus Márcia Correia e Castro, coördinator van Bem-TV. 

Het debat is onderdeel van het door UNICEF Nederland gesteunde programma:

 

Brazil340

Braziliaanse jongeren debatteren over het WK en de Olympische Spelen

Brazil3402

Gerelateerd aan dit onderwerp