Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Internationale Handenwasdag: the power is in your hands

15 oktober 2013

Doodsoorzaak nummer twee

Volgens de meest recente cijfers sterven elke dag 1400 kinderen onder de vijf jaar aan diarree door het ontbreken van schoon drinkwater en veilig sanitair. Deze ziekte blijft wereldwijd doodsoorzaak nummer twee bij kinderen onder de vijf jaar. Bovendien veroorzaakt diarree ondervoeding en ontwikkelingsachterstand bij kinderen. Handen wassen met zeep is de meest effectieve en goedkope manier om infectie met bacteriën die diarree veroorzaken, te voorkomen.

Handen wassen redt levens

Sanjay Wijesekera werkt voor UNICEF op het gebied van Water, Sanitaitie en Hygiëne (WASH) programma's. Hij stelt: "Handen wassen voor het eten en na een toiletbezoek voorkomt de verspreiding van bacteriën die diarree veroorzaken."

Handenwasdag wereldwijd

Iedereen heeft de macht om de wereld gezonder te maken door middel van handen wassen. Daarom is dit jaar het thema van Handenwasdag  "The power is in your hands", oftewel de macht ligt in jouw handen. Handenwasdag leeft wereldwijd: zo nemen 5 miljoen Ethiopische kinderen deel aan demonstraties en workshops in het kader van Handenwasdag en is er een multimedia campagne in Jemen. Ook zullen festiviteiten plaatsvinden op honderden scholen in Vietnam, Sierra Leone, Mali, Gambia, Indonesië en Bolivia.

"Elk individu, elk kind, elke moeder, elke leraar, elke burger kan de gezondheid in de wereld verbeteren. Dus maak je handen nat, zeep ze in en spoel ze grondig!", benadrukt Wijeskera.

We gaan voor nul 

wegaanvoornul-18000-150Elke dag sterven 18.000 kinderen door oorzaken die vaak makkelijk te voorkomen zijn. Elk kind dat sterft is  er één te veel. Daarom gaan we voor nul.