Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Wereldmeisjesdag: innovatie voor meisjesonderwijs

11 oktober 2013

De Verenigde Naties (VN) hebben 11 oktober tot Wereldmeisjesdag verklaard om de rechten van meisjes te erkennen en te verbeteren. Thema voor dit jaar is innovatie voor meisjesonderwijs.

Momenteel gaan er meer meisjes naar school dan ooit te voren. Dankzij de enorme vooruitgang in de laatste 20 jaar is het aantal inschrijvingen voor meisjes op basisscholen zelfs explosief gestegen. Helaas heeft dit goede nieuws ook een keerzijde. In veel landen wordt het basisonderwijs door meisjes niet voltooid vanwege financiële of culturele beperkingen of vanwege de veiligheid. Naarmate de meisjes ouder worden en naar het voortgezet onderwijs gaan, komt dit probleem steeds vaker voor. Ook laat de kwaliteit van onderwijs vaak nog te wensen over.

Innovatie zorgt voor nieuwe mogelijkheden

Meisjes hebben de kracht om de wereld te veranderen. Toch zijn er nog 31 miljoen meisjes in de schoolgaande leeftijd die geen toegang hebben tot onderwijs. Zelfs wanneer ze wel naar school kunnen, stuiten ze op problemen die het moeilijk maken om naar school te gaan en te leren. Innovatie zorgt voor nieuwe mogelijkheden om doelen te bereiken en moet verandering brengen in het meisjesonderwijs.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • het verbeteren van vervoer naar school voor meisjes
  • samenwerking tussen scholen en banken voor studiebeurzen en het betalen van vrouwelijke docenten
  • mentorschapprogramma's om meisjes te helpen bij de overgang van school naar werk
  • het inzetten van mobiele technologie voor lesgeven en om meisjes te bereiken, vooral in de afgelegen gebieden

Meer over innovatie voor meisjesonderwijs

 

Mozoun (16) uit Syrië: 

Wereldmeisjesdag

Malala, voorvechtster van meisjesonderwijs:

Malala VN

Malala: "Laat ons boeken en pennen oppakken, het zijn de meest krachtige wapens. Een kind, een leraar, een pen en een boek. Dat zijn de dingen die de wereld kunnen veranderen."