Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderrechten in de hoofdrol bij Nederlands Film Festival

1 oktober 2013

Tijdens het Nederlands Film Festival beleven 10 door kinderen gemaakte korte films hun première. Woensdag 2 oktober showen 255 leerlingen van Utrechtse basisscholen hun gala-outfit op de blauwe loper tijdens het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (KRFF). 

Het is aan de jury, bestaande uit onder meer regisseur Jean van de Velde en actrices Yootha Wong Loi Sing en Genelva Krind, de lastige taak de winnende film te kiezen. Hun nieuwste productie (tevens openingsfilm van het NFF) Hoe duur was de suiker  heeft kinderslavernij in het achttiende-eeuwse Suriname als thema. Door scholieren films te laten maken over kinderrechten wil het UNICEF KRFF kinderen bewust maken van hun rechten. Het vierde jurylid is Walther Hesselink, Teammanager Jeugd bij UNICEF, neemt plaats in de jury als kinderrechtenspecialist.

Educatieproject

Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (KRFF) is een landelijk filmeducatieproject voor leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs. Dit schooljaar worden in elf steden ruim twintig premières georganiseerd in diverse bioscopen in Nederland. Het UNICEF KRFF sluit aan op belangrijke kerndoelen in het onderwijs zoals burgerschap en mediawijsheid. Het KRFF-project eindigt met de grote landelijke finale in juni 2014 in Utrecht, tevens het jaar waarin kinderrechten 25 jaar bestaan.

Voor het UNICEF KRFF gaan de kinderen op een multimediale manier aan de slag met het onderwerp kinderrechten. In het online Filmlab op www.krff.nl leren zij alles over films maken en hoe zij zelf een script over kinderrechten kunnen schrijven. De klas neemt de film hierna zelfstandig of met behulp van een filmcoach op. Zelfgemaakte tekeningen worden in de films als animatie gebruikt, waardoor het eindresultaat altijd weer verrassend is. De films geven een goed beeld van hoe kinderen de soms ingewikkelde kinderrechten op creatieve wijze interpreteren en welke rechten zij belangrijk vinden.

Samenwerking

UNICEF Nederland, mediabedrijf Ziggo en Hollywood in de Klas (HIDK) werken gezamenlijk aan het filmproject. Ziggo ondersteunt het KRFF omdat het bijdraagt aan een Open Samenleving. Ziggo gelooft dat de kwaliteit, beschikbaarheid en toegankelijkheid van informatie en de daarvoor benodigde digitalisering een grote rol kunnen spelen in het behouden en bevorderen van die Open Samenleving, zeker voor de jeugd. Dat maakt op een creatieve manier mediawijsheid vergaren zo belangrijk. 

Ga voor meer informatie naar www.unicefenjij.nu.

720-jouwfilmindebios -300x 168

Galapremiere 2okt 2013

JURYgalapremiere 2okt 2013-2

 

Gerelateerd aan dit onderwerp