Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kindersterfte neemt wereldwijd af

17 september 2013

Wereldwijd is het aantal sterfgevallen bij kinderen onder de vijf jaar verder afgenomen. Volgens de laatste cijfers sterven per dag 18.000 kinderen. Dat zijn er 1.000 minder dan in 2011 en maar liefst 17.000 minder dan in 1990.

Deze daling is mede te danken aan de inspanningen van UNICEF samen met overheden en bedrijven. Een aantal van de armste landen ter wereld heeft zelfs de grootste vooruitgang geboekt sinds 1990. Bangladesh, Ethiopië, Liberia, Malawi, Nepal en Tanzania hebben het sterftecijfer van kinderen onder de vijf jaar sinds 1990 met tweederde teruggebracht. Helaas zijn er nog steeds landen waar zonder extra inzet de komende jaren 35 miljoen kinderen zullen sterven door oorzaken die te voorkomen zijn.

Oorzaken van kindersterfte

Wereldwijd zijn longontsteking, diarree en malaria de belangrijkste oorzaken van kindersterfte. Sterfte als gevolg van kinderziektes als mazelen en polio neemt het sterkst af. Bij bijna de helft van alle sterftegevallen is ondervoeding de achterliggende oorzaak. De eerste levensmaand blijkt de meest essentiële. In 2012 zijn bijna 3 miljoen baby's overleden aan oorzaken die eenvoudig te voorkomen zijn. Op initiatief van UNICEF, India, Ethiopië en de Verenigde Staten hebben tot dusver 176 overheden beloofd zich actief in te zetten om de overlevingskansen van kinderen verder te verbeteren.

Effectieve middelen

UNICEF maakt zich sterk om met haar partners de kindersterfte structureel naar beneden te brengen. Dit is mogelijk door de inzet van effectieve middelen zoals: geïmpregneerde muskietennetten, vaccinaties, voedingssupplementen en betere toegang tot schoon drinkwater en sanitair.

dalingkindersterfte

Ambassadeurs340

Wat doet UNICEF tegen kindersterfte?

 

Oorzakendiagram2

Meer dan 34% van de kindersterfte is het gevolg van diarree, longontsteking of malaria. Met name in Afrikaanse landen is malaria de grootste bedreiging voor kinderen. Dit zijn oorzaken die makkelijk voorkomen kunnen worden door goede voeding, schoon water en medische zorg. Ondervoeding is vaak de onderliggende oorzaak van kindersterfte.

 

Gerelateerd aan dit onderwerp