Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kleine Prinsjesdag 2013 groot succes

13 september 2013

Hoedjes, stropdassen en vlammende debatten over kinderrechten. Het zijn de ingrediënten voor Kleine Prinsjesdag 2013. Vrijdagochtend 13 september gaan acht debatteams van middelbare scholen de strijd met elkaar en verschillende Kamerleden aan.

Het wordt de debaters lang niet altijd makkelijk gemaakt. In de statige omgeving van de Ridderzaal en voor het oog van een groot publiek en Kamerleden probeerden zij hun standpunt te verdedigen. ''Het is heel goed dat wij hier vandaag over de rechten van kinderen in Nederland en de rest van de wereld praten'', vertelt juryvoorzitter Jan Bouke Wijbrandi.

De acht deelnemende teams tonen zich ware politici in de dop. Met scherpe formuleringen en hier en daar een snufje humor zijn de debatten razend spannend. Op de stelling 'Loverboys moeten verplicht worden het verdiende geld terug te betalen aan de slachtoffers' weten de debaters van het St. Willibrord Gymnasium wel een antwoord te formuleren. ''Meisjes die slachtoffers zijn van een loverboy moeten deze periode zo snel mogelijk achter zich laten, en niet meer economisch afhankelijk zijn van de loverboy'', is een van de gehoorde argumenten.

Kamerleden

Ook de Kamerleden nemen hun standpunt in. Zo zegt Nine Kooiman van de SP: ''Vrede sluit je met je vijanden, niet met je vrienden. Het is onze taak om kinderen overal ter wereld te helpen, ook al wonen zij in een land met corrupte leiders.'' En Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren spreekt duidelijke taal als het om het voorkomen van kindermishandeling gaat. ''Als je in blijde verwachting bent dan is het heel gewoon om een pufcursus te volgen. Maar over de opvoeding van een kind wordt vaak nauwelijks nagedacht. Ik vind het daarom een goed idee om een opvoedcursus aan ouders aan te bieden zodat we kindermishandeling kunnen voorkomen.''

Troonrede

Koning van de Jeugd Younes Ouaali (14) weet met zijn zelfgeschreven troonrede het publiek tot tranen toe te roeren. ''Wist u dat de 10-jarige Omar elke dag stenen klein hakt bij de aanleg van een weg ten noorden van Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh?'', begint hij zijn verhaal. ''Om zijn handen te beschermen heeft hij stukjes autoband om zijn vingers gebonden. Hij knijpt zijn ogen tot spleetjes om te zorgen dat er geen splinters in vliegen. Niet alleen in het buitenland is er veel uitbuiting. Wist u dat er elk jaar in Nederland meer dan 200 slachtoffers zijn die te maken hebben met uitbuiting?''

In vier delen doet Younes zijn verhaal. Aan het eind van de debatten overhandigt hij de troonrede aan staatssecretaris Martin van Rijn van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. ''Ik zal deze troonrede bij de minister president op zijn bureau leggen,'' belooft Van Rijn. ''Ook in Nederland moeten we vechten voor de rechten van kinderen'', aldus de staatssecretaris.

De winnaars

Uiteindelijk gaat het Utrechts Stedelijk Gymnasium er met de hoofdprijs vandoor. ''Het team had goede argumenten, bracht het verhaal met humor en passie en toonde een goede teamgeest'', aldus de jury.

 

Younes

Koning van de Jeugd Younes Ouaali leest de troonrede voor in de Ridderzaal.

Publiek

Het publiek stemt voor of tegen de stellingen.

Nine en Bram

Nine Kooiman (SP) en Bram van Oijk (GroenLinks) genieten van een spannend debat.

Debater

De debaters nemen hun taak uiterst serieus.

Winnend team

Het winnende debatteam van het Utrechts Stedelijk Gymnasium.

Gerelateerd aan dit onderwerp