Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Miljoenste gevluchte kind in Syrië crisis

23 augustus 2013 Terwijl de oorlog in Syrië ver in zijn derde jaar is, wordt een nieuwe, beschamende mijlpaal bereikt; aankomende week zullen één miljoen Syrische kinderen gedwongen hun thuisland ontvlucht zijn. Dat maken UNICEF en VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vandaag bekend.

Helft vluchtelingen is kind

De helft van alle vluchtelingen uit Syrië is kind. De meesten zijn aangekomen in Libanon, Jordanië, Turkije, Irak en Egypte. Steeds vaker vluchten Syriërs naar Noord-Afrika en Europa. Uit de meest recente cijfers blijkt dat meer dan 740.000 Syrische vluchtelingenkinderen jonger zijn dan 11 jaar.

Niet zomaar een nummer

Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal: "Dit miljoenste gevluchte kind is niet zomaar een nummer. Het is een levensecht kind, weggerukt van zijn huis, misschien zelfs van familie, en het is geconfronteerd met verschrikkingen die we nu pas beginnen te begrijpen. We moeten de schaamte allemaal voelen. Want terwijl wij werken om het lijden van de slachtoffers van deze crisis te verzachten, heeft de internationale gemeenschap gefaald in zijn verantwoordelijkheid voor dit kind. We moeten stilstaan en ons afvragen hoe, in eer en geweten, we kunnen doorgaan met het in de steek laten van de Syrische kinderen."

Gedurende het conflict werden in Syrië tot nu toe, volgens het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, ongeveer 7.000 kinderen gedood. UNHCR en UNICEF schatten dat meer dan 2 miljoen kinderen binnen Syrië ontheemd zijn.

Kinderen lopen vele risico's

Veel kinderen ervaren fysieke onrust, angst, stress en trauma. Het vormt slechts een deel van de vele risico's die de vluchtelingenkinderen in de Syrië-crisis lopen. Ook kinderarbeid, kindhuwelijken, seksuele uitbuiting en mensenhandel spelen een rol. Meer dan 3500 kinderen in Jordanië, Libanon en Irak zijn zonder begeleiding, of gescheiden van hun familie, de grenzen van Syrië overgestoken.

Hulp van UNICEF

UNICEF biedt de Syrische vluchtelingen op verschillende manieren hulp:

  • Meer dan 222.000 mensen kregen toegang tot schoon water.
  • Om uitbraken van besmettelijke ziekten te voorkomen zijn dit jaar zo'n 1,3 miljoen kinderen in de regio ingeënt tegen mazelen.
  • Bijna 167.000 gevluchte kinderen hebben psychosociale hulp gekregen.
  • Meer dan 118.000 kinderen konden dankzij UNICEF en haar partners onderwijs vervolgen.
  • De VN-vluchtelingenorganisatie heeft alle gevluchte kinderen geregistreerd, waardoor ze een officiële identiteit kregen.
  • De organisatie helpt in ballingschap geboren baby's een geboorteakte te krijgen, om te voorkomen dat ze statenloos worden.
  • Ook zorgt UNHCR ervoor dat alle gevluchte gezinnen en kinderen veilige opvang krijgen.
Syrie 1
Syrie 2
Syrie 3

Gerelateerd aan dit onderwerp