Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Geweld tegen kinderen

31 juli 2013

Geweld tegen kinderen wordt maar al te vaak niet gezien, gehoord en gemeld. UNICEF vraagt de komende weken extra aandacht voor deze kinderen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben zo'n 150 miljoen meisjes en 73 miljoen jongens onder de 18 jaar te maken gehad met seksueel misbruik en uitbuiting. En het laatste ILO-rapport meldt dat elk jaar 1,2 miljoen kinderen worden verhandeld.

De verontwaardiging en woede van mensen is groot als het om geweld tegen kinderen gaat. Bijvoorbeeld bij de aanslag op de toen 14-jarige Malala Yousafzai  vorig jaar in Pakistan, de schietpartij op de basisschool in Newton (Connecticut) in december 2012 en de groepsverkrachting van meisjes in India en Zuid-Afrika eerder dit jaar.

"In elk land, in elke cultuur, komt geweld tegen kinderen voor", zegt UNICEF-directeur Anthony Lake. "Wanneer kinderen geweld wordt aangedaan, moet onze woede gezien en gehoord worden. We moeten het onzichtbare zichtbaar maken."

Bescherming van kinderen is een van de kerntaken van UNICEF. In het Kinderrechtenverdrag staat dat elk kind overal ter wereld het recht heeft om beschermd te worden tegen alle vormen van geweld.