Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Teresa en Iris ruilden voor Puberruil Xtra een week van leven

18 juli 2013

Teresa (18) uit Sierra Leone ruilt een week van leven met de Nederlandse Iris (18). Hoe dit ze verging is aanstaande zondag, 21 juli om 19:25 uur te zien in Puberruil Xtra op Nederland 3.

Een week lang een kast van een huis verruilen voor een klein huisje in Sierra Leone? De Nederlandse Iris (18) uit Eerbeek deed het. Ze ruilde voor het programma Puberruil Xtra met Teresa (18) uit Sierra Leone. 

Een wereld van verschil? 

Teresa woont in een klein huisje in Sierra Leone. Haar vader overleed jaren geleden en ook haar broertje leeft niet meer. Door ruimtegebrek slaapt ze met haar moeder in een bed. Voor Puberruil Xtra verruilde ze dit huisje voor het huis van Iris in Eerbeek met meer dan 20 kamers. De Nederlandse Iris leidt een onbezorgd leventje. Ze komt uit een warm muzikaal gezin en volgt een opleiding fotografie. Iris ging op haar beurt een week lang in het huisje van Teresa wonen. Hier sliep ze ook met de moeder van Teresa in bed, Iris: 'Dat is natuurlijk wel een beetje raar maar het idee went snel.'

Iris

De eerste indruk

Teresa over haar eerste dag in Nederland: 'Ik kwam aan in Nederland en het is een heel mooi land. Ik zag veel auto's, fietsen, mooie wegen, leuke winkels en mooie huizen.' Ook Iris is, als ze in Sierra Leone aankomt, overdonderd door alle indrukken: 'Veel beelden kwamen op me af, kinderen lopend langs de drukke straat, half in elkaar gezakte huizen waar nog gewoon mensen wonen, heel veel beesten en overal een soort kampvuurtjes.' Iris beseft door haar verblijf in Sierra Leone des te beter hoe goed ze het eigenlijk heeft in Nederland: 'Sinds ik terug ben, ben ik zoveel dankbaarder voor kleine dingen. Ik kan zo gelukkig worden van een warme douche!'

Het afscheid valt Iris zwaar. 'Ik ben zo gehecht geraakt aan Teresa's familie. Ze maken de vreselijkste dingen mee maar ze blijven lachen en van elkaar houden.'

Zien hoe het Teresa en Iris verging? bekijk de uitzending hier.

Teresa

Teresa (18) in haar huis in Sierra Leone

Gerelateerd aan dit onderwerp