Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Docu-reeks over het lot van uitgezette asielkinderen

4 juli 2013

UNICEF heeft meegewerkt aan de televisieserie Uitgezet; vier documentaires die vanaf 26 juni worden uitgezonden om 21.10 uur bij de VARA op Nederland 2. Een aanrader: mooi, integer en hartverscheurend.

Aanleiding voor documentaireserie

De afgelopen tien jaar zijn vele honderden kinderen uitgezet naar landen die ze zich niet of nauwelijks nog herinnerden. Hun ouders hebben in Nederland om politiek asiel gevraagd, maar raakten uitgeprocedeerd. Ze kregen de keuze om vrijwillig te vertrekken in ruil voor geld of onder dwang door de Nederlandse overheid te worden uitgezet. Politiek verantwoordelijke bestuurders verzekerden dat het goed zou komen met deze kinderen in het land van hun ouders. Maar hoe het ze daadwerkelijk verging na hun uitzetting, is nagenoeg onbekend. Deze vraag is de aanleiding voor de vierdelige documentaireserie 'Uitgezet' van de VARA, waarin verslaggever Sinan Can samen met documentairemakers kinderen heeft opgezocht in Irak, Afghanistan, Angola, Armeniƫ en Kosovo.

Belang van kinderen is uit het oog verloren

Dankzij het Kinderpardon kunnen rond de 800 kinderen in Nederland blijven. Maar het overgrote deel zal toch worden uitgezet. De documentairereeks 'Uitgezet' onderzoekt hoe het kan dat - in de drang zoveel mogelijk asielzoekers uit te zetten - het belang van kinderen uit het oog is verloren. De VARA wil met de serie laten zien wat de gevolgen zijn van het hedendaagse Nederlandse uitzetbeleid voor deze 'Nederlandse' kinderen.

De uitzendingen

Afl. 1: 'Oorlogskinderen', woensdag 26 juni 21.10 - In de eerste aflevering zien we hoe de dromen van kinderen in rook opgaan als ze terugkeren naar landen met gewapende conflicten, zoals Irak en Afghanistan.

Afl. 2: 'Bange kinderen', woensdag 3 juli 21.10 - De tweede aflevering onderzoekt de psychische schade die asielkinderen oplopen als gevolg van de asielprocedure en de daadwerkelijke uitzetting. Hierin ook UNICEF NL.

Afl. 3: 'Opgejaagde kinderen', woensdag 10 juli 21.10 - Aflevering drie legt bloot hoe de politieke wens om uitgeprocedeerde asielzoekers daadwerkelijk uit te zetten voor een afschrikbeleid zorgde, waarin het belang van kinderen geen rol meer speelt.

Afl. 4: 'Rechteloze kinderen', woensdag 17 juli 21.10 - In de laatste aflevering onderzoeken we of het huidige Nederlandse asielbeleid de internationale kinderrechten respecteert en in hoeverre dat wenselijk of mogelijk zou zijn.

uitgezet 2