Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Goedkoper aidsmedicijn scheelt miljoenen doden

1 juli 2013 Door over te schakelen op simpelere en goedkopere medicijnen worden miljoenen aidsdoden voorkomen. Ook voorkomt het nieuwe medicijn nieuwe HIV-infecties. Dat zeggen UNICEF, UNAIDS en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de internationale aidsconferentie in Kuala Lumpur.

De nieuwe richtlijnen schrijven één pil per dag voor in plaats van een hele cocktail aan medicijnen. Volwassenen moeten daarmee starten voordat hun immuunsysteem te zeer is afgezwakt. Als jonge kinderen, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven direct na een positieve hiv-test met aidsremmers starten, vergroot dat hun overlevingskansen en gezondheid. Het voorkomt dat kinderen wees worden. De kosten van de behandeling van zwangere vrouwen is de afgelopen tien jaar drastisch gedaald, van ongeveer 10.000 dollar per vrouw per jaar naar minder dan 200 dollar.

Eenderde van baby's met hiv krijgt aidsremmers

Doordat alle patiënten dezelfde combinatiepil kunnen nemen versimpelt de complexe logistieke operatie van medicijnplanning, inkoop en distributie. Er is dus een grotere kans dat de behandeling op de juiste plaats, tijd en bij de juiste patiënt terechtkomt. Op dit moment zijn er bijna 10 miljoen mensen die aidsremmers krijgen. Helaas krijgt maar 1 op de 3 kinderen met hiv deze levensreddende behandeling. Zonder aidsremmers overlijdt de helft van de baby's met hiv voor hun tweede verjaardag.

Baby's moeten vroegtijdig getest worden

Mede dankzij UNICEF zijn er tussen 2001 en 2011 40 procent minder baby's met hiv geboren. Vorig jaar kregen bijna 1 miljoen vrouwen aidsremmers om hiv-infectie bij hun baby's te voorkomen. Toch worden elke dag nog 900 baby's geboren worden met het virus. "We moeten onze inzet en investeringen in innovaties verhogen om baby's overal, ook in de afgelegen gebieden, vroegtijdig te testen. Op deze manier kunnen krijgen kunnen zij direct de juiste behandeling krijgen, zodat zij een eerlijke start in het leven krijgen", aldus Anthony Lake, directeur van UNICEF. "Deze vooruitgang brengt ons dichter bij ons doel: een aidsvrije generatie."

Gerelateerd aan dit onderwerp