Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Lancering 'Tell me!' voor kinderen in asielzoekerscentra

21 juni 2013

Kinderen in asielzoekerscentra krijgen vanaf vandaag voor het eerst direct toegang tot informatie over hun situatie. UNICEF Nederland, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children hebben voor hen de website 'Tell me!' gelanceerd.

De website is vandaag officieel live gegaan op het symposium 'Tell Me!' in het Humanity House. Op www.tell-me.nl staat informatie over alles wat van belang is in het leven van een kind in een asielzoekerscentrum. Tot nu toe schoot die informatievoorziening ernstig tekort.

Belangrijke informatie voor asielzoekerskinderen

In 2009 bleek uit het onderzoek 'Kind in het centrum' dat kinderen in asielzoekerscentra (azc) meestal geen of onduidelijke informatie hebben over hun situatie. Het onderzoek werd uitgevoerd door UNICEF Nederland in samenwerking met Stichting Kinderpostzegels en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het bleek dat kinderen moeilijk antwoord konden vinden op vragen als 'wat kan ik doen in het azc waar ik woon?', 'naar welke school mag ik?' en 'mag je naar je eigen huisarts als je ziek bent?'. Zonder deze informatie kunnen asielzoekerskinderen onvoldoende participeren in de maatschappij. Daarnaast kunnen ze niet opkomen voor hun eigen rechten wanneer ze deze niet kennen. De lancering van 'Tell me!' brengt daar nu verandering in.

Vragen stellen, activiteiten vinden en uitwisselen

Op de website vinden kinderen, ouders, professionals en geïnteresseerden informatie over alles wat van belang is in het leven van een kind in een asielzoekerscentrum. Het is de eerste website in Nederland die asielzoekerskinderen centraal stelt. In woord en beeld wordt niet alleen algemene informatie gegeven, maar ook heel specifieke. Zo is er voor elk azc een antwoord te vinden op de vraag of er speciale activiteiten voor kinderen in de buurt zijn, waar het dichtstbijzijnde zwembad is en of er bijvoorbeeld een bus in de buurt is. Bovendien kunnen kinderen op de site over uiteenlopende onderwerpen vragen stellen aan deskundigen én kunnen ze met elkaar praten op een forumpagina.

De website is tot stand gekomen met hulp van asielzoekerskinderen zelf. In verschillende bijeenkomsten hebben de kinderen een stem gehad in de inhoud en vormgeving van de site en deze uitgebreid getest. Er zijn verschillende bijeenkomsten met kinderen geweest in meer dan tien azc's. Een 13-jarig meisje uit Burundi: ''Ik ga zeker nog vaker op de site kijken, want ik wil meer weten over kinderrechten.''

© UNICEF/ Guus Schoonewille

Met een druk op de knop verzorgden Aleksander (11 jaar) en Aleksandra (9 jaar) de start van de website op het symposium 'Tell Me!' in het Humanity House.

340TellMe