Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Wereldvluchtelingendag: Hoogste aantal vluchtelingen in 18 jaar

20 juni 2013

Een recordaantal van 45,2 miljoen mensen was in 2012 op de vlucht. Dat is het hoogste aantal sinds VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dat bijhoudt in 1994.

Uit het jaarlijkse rapport van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR blijkt dat 15,4 mensen naar het buitenland zijn gevlucht (vluchtelingen), 937.000 mensen asiel hebben aangevraagd en 28,8 miljoen binnen de landsgrenzen op zoek zijn gegaan naar een veilig heenkomen (ontheemden).

Sinds 1994, toen UNHCR begon met het bijhouden van de aantallen, zijn er nog nooit zoveel mensen op de vlucht geweest. Eind 2011 waren dat er nog 42,5 miljoen. De burgeroorlog in Syrië draagt voor een belangrijk deel bij aan de stijging. 

Door oorlog getroffen landen

Ruim 55 procent van de vluchtelingen komt uit vijf door oorlog getroffen landen: Afghanistan, Somalië, Irak, Syrië en Soedan. Ook laat het rapport nieuwe vluchtbewegingen zien, zoals van Mali naar de Democratische Republiek Congo en van Soedan naar Zuid-Soedan en Ethiopië.

"Dit zijn zeer zorgwekkende aantallen. Ze reflecteren het menselijk lijden op grote schaal, evenals de moeilijkheden die de internationale gemeenschap ondervindt bij de preventie van conflicten en het bevorderen van tijdige oplossingen," aldus António Guterres de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties, UNHCR.

Kinderen op de vlucht

Uit het rapport blijkt ook dat ongeveer 46 procent van alle kinderen op de vlucht jonger is dan 18 jaar. In 2012 is een recordaantal van 21.300 asielaanvragen ingediend door kinderen zonder begeleiding of gescheiden van hun ouders.

Wat doet UNICEF?

UNICEF werkt samen met de UNHCR en andere partners om vluchtelingen en ontheemden te helpen. Het gaat daarbij zowel om noodhulp als om hulp voor de langere termijn op het gebied van gezondheid, voeding, onderwijs, kinderbescherming en water, sanitatie en hygiëne. In 2012 hebben we hulp geboden in 286 noodsituaties in 79 landen.

 

Vluchtelingenkamp Libanon

Vluchtelingenkamp Libanon 2

Syrische vluchtelingen in Libanon

Gerelateerd aan dit onderwerp