Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Première UNICEF Kinderrechten Filmfestival

12 juni 2013

In de Haagse bioscoop Pathé Buitenhof is de première van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Donderdag 13 juni showen kinderen hun gala-outfits op de blauwe loper tijdens de allereerste première van het filmfestival over kinderrechten.

Door basisschoolleerlingen films te laten maken over kinderrechten willen UNICEF Nederland, Ziggo en Hollywood in de Klas kinderen bewust maken van hun rechten. Ambassadeur van UNICEF Nederland Nicolette van Dam presenteert de feestelijke ochtend, ondersteund door 300 jonge filmsterren.

Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (KRFF) is een landelijk filmeducatieproject voor leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs.  Aankomend schooljaar worden in elf steden ruim twintig premières georganiseerd in diverse bioscopen in Nederland. Het KRFF-project eindigt met de grote nationale finale in juni 2014, dit is tevens het jaar waarin kinderrechten 25 jaar bestaan.

Filmfestival

 Voor het UNICEF KRFF gaan de kinderen op een moderne manier aan de slag met het thema kinderrechten. In het online Filmlab op www.krff.nl leren zij op speelse wijze wat er allemaal komt kijken bij het maken van films en hoe ze een filmscript over kinderrechten kunnen schrijven. De klas neemt de film vervolgens zelfstandig of met behulp van een KRFF-filmcoach op. De films geven een goed beeld van hoe kinderen deze soms ingewikkelde kinderrechten interpreteren en welke rechten zij belangrijk vinden. Dat dit tot verrassende resultaten kan leiden, staat nu al vast. In de films is bijvoorbeeld te zien hoe een wel heel botte leerkracht zijn kinderen nummers geeft in plaats van namen, of hoe verwende, rijke mensen kinderrechten gebruiken om er zelf beter van te worden.

Samenwerking

 UNICEF Nederland, mediabedrijf Ziggo en Hollywood in de klas (HIDK) werken gezamenlijk aan het project. Als  landelijke aanbieder van media- en communicatiediensten vindt Ziggo het belangrijk om kinderen creatief met nieuwe media aan de slag te laten gaan. Ziggo ondersteunt initiatieven met een brede, maatschappelijke uitstraling, zoals het KRFF. HIDK organiseert sinds 2005 filmfestivals waar kinderen zelf films bedenken en maken. HIDK won daarmee de afgelopen jaren diverse educatieprijzen.

Nicolette Groot

UKRFF

Gerelateerd aan dit onderwerp