Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Dag tegen Kinderarbeid: UNICEF roept regering op ILO-verdrag te ratificeren

12 juni 2013

Vandaag, 12 juni, is de Internationale Dag tegen Kinderarbeid. In het kader van deze dag roept UNICEF de Nederlandse regering opnieuw op het ILO-verdrag ter bescherming van huishoudelijk personeel te ratificeren.

Wereldwijd werken miljoenen kinderen lange uren in het huishouden van een ander gezin. Vaak gaat het om meisjes die niet of slecht betaald, misbruikt of mishandeld worden. Het verdrag erkent deze kinderen als werknemers en beschermt hen tegen de ernstigste en meest schadelijke vormen van kinderarbeid. Tot nu toe weigert Nederland het verdrag te ondertekenen, wat ook gevolgen heeft voor kinderen in andere landen.

In stand blijven van armoede

Als kinderen werken in plaats van naar school gaan houdt dit de armoede in stand. Deze kinderen zijn nauwelijks in staat om iets aan hun situatie te veranderen. Ze hebben als volwassenen minder mogelijkheden om bij te dragen aan de economische ontwikkeling van hun gezin en het land waarin zij wonen. De kinderen blijven zo hangen in de armoedespiraal die hun families vaak al generaties lang gevangen houdt en zullen mogelijk ook hun eigen kinderen weer in (moeten) zetten als arbeidskracht.

 Volgens recente cijfers van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) zijn wereldwijd 15 miljoen kinderen tussen de 5 en 17 jaar werkzaam als huishoudelijk werkers. Met name als zij bij hun werkgever in huis wonen zijn de kinderen vaak fysiek en sociaal geïsoleerd van hun familieleden en vrienden. Hierdoor zijn ze enorm kwetsbaar voor uitbuiting en geweld.

Nederland en het ILO-verdrag

Nederland weigert tot dusverre het verdrag te ondertekenen vanwege de mogelijke gevolgen voor de 'regeling dienstverlening aan huis'. Deze regeling maakt het mogelijk dat de rechtspositie van huishoudelijk werkers in Nederland verschilt van die van andere werknemers.

De commissie Dienstverlening aan huis, recent ingesteld door het kabinet, zal voor het eind van het jaar advies uitbrengen over de gevolgen van ratificatie van het ILO-verdrag voor de Nederlandse praktijk. Door het verdrag niet te onderschrijven geeft ons land een slecht voorbeeld voor landen waar ernstige vormen van kinderarbeid nog veel voorkomen. UNICEF Nederland pleit ervoor dat de commissie de gevolgen van niet ratificeren door Nederland voor andere landen zwaar mee laat wegen in haar onderzoek.

Het verhaal van Solange (11) uit Benin

340Kinderarbeid

Solange woont nog niet zo lang in de stad Cotonou. Op een dag komt een verre tante langs in haar dorp. Ze wil graag een meisje meenemen dat kan meehelpen in het huishouden en op de markt.

Gerelateerd aan dit onderwerp