Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Wereldleiders tegen ondervoeding

11 juni 2013

Meer dan drie miljoen kinderen overlijden ieder jaar aan ondervoeding. Op de 'Nutrition for Growth' bijeenkomst in Londen afgelopen weekend spraken invloedrijke personen af hier iets aan te doen. Want ondervoeding bij kinderen kunnen we voorkomen.

De Lancet Series van mei 2013 laat er geen twijfel over bestaan. Ondervoeding is elk jaar verantwoordelijk voor bijna de helft van de kindersterfte. Dat zijn 3 miljoen kinderen jonger dan 5, elk jaar. Gezonde voeding is de basis van de ontwikkeling van een kind. Door honger hebben kinderen minder of zelfs geen energie en weerstand, waardoor zelfs een simpele verkoudheid ertoe kan leiden dat een kind overlijdt. Door een tekort aan essentiële voedingsstoffen lopen ze daarnaast het risico om onherstelbare achterstanden op te lopen. Ze zijn bijvoorbeeld te klein voor hun leeftijd. Maar ook hun IQ is lager. Dat leidt tot slechte schoolprestaties en later tot minder kansen en lagere lonen. De cirkel van armoede en ondervoeding blijft zo in stand.

Nutrition for Growth

Ondervoeding is de belangrijkste oorzaak van de helft van de kindersterfte wereldwijd en een derde van alle gevallen van moedersterfte. En dat terwijl ondervoeding relatief eenvoudig voorkomen kan worden. Op de 'Nutrition for Growth' bijeenkomst werd meer dan drie miljard euro toegezegd door bedrijven, particulieren en overheden in de strijd tegen ondervoeding. 'We hebben sinds de crisis in 2008 zo veel geld gepompt in deze wereld, dat we niet kunnen bedenken wat we er mee moeten doen, en het heeft ons weinig groei opgeleverd', aldus Unilever-topman Paul Polman. ,,De vraag is waar al dat geld is gebleven. We zouden simpelweg wat van die gelden kunnen aanwenden voor de juiste zaken''. Volgens Polman is jaarlijks omgerekend zo'n 60 miljard euro nodig om 'de huidige onbalans' in de voedselvoorziening te corrigeren.

Wat UNICEF doet tegen ondervoeding

UNICEF heeft in de afgelopen 5 jaar een miljard dollar geïnvesteerd in programma's die zich richten op de voeding van moeder en kind tijdens de zwangerschap en daarnaa, tot aan de 3e verjaardag van het kind (het 1000-dagen plan). Daarnaast zorgen we ervoor dat basisvoedselproducten verrijkt worden met vitaminen en mineralen. UNICEF doet dit met ondersteuning en ontwikkeling van beleid en een multi-sectorale benadering om ondervoeding in landen te verminderen. UNICEF zal dit niveau de komende jaren vasthouden en richt zich vooral op de 20 landen waar de meeste kinderen met ondervoeding leven en op de landen met hoogste percentages chronisch ondervoede kinderen, om zo op grote schaal resultaten te behalen.

Aanbevelingen

Gedurende de Nutrition for Growth Summit hebben diverse NGO's een aantal aanbevelingen overhandigd aan de G8. Deze moeten ertoe leiden dat de voedselsystemen wereldwijd op duurzame wijze kunnen functioneren voor alle mensen. Het gaat hierbij om rechtvaardigheid en goed bestuur die ertoe leiden dat voedsel en voeding strategieën ook daadwerkelijk op duurzame wijze kunnen werken.

Deze aanbevelingen richten zich op 8 gebieden:

 1. Genoeg goede voeding
 2. Investeringen in de landbouw
 3. Openheid in Belastingen
 4. Emancipatie van Landeigendomsverhoudingen
 5. De invloed van Biobrandstoffen op de voeding
 6. Klimaatverandering tegengaan
 7. Verantwoordelijkheid t.a.v. programma's
 8. Begrotingstransparantie in alle landen doorvoeren

Enkele feiten over ondervoeding

 • 52 miljoen kinderen zijn te mager voor hun lengte (8% van de kinderen onder de 5 jaar) als gevolg van periodieke voedseltekorten.
 • 19 miljoen kinderen zijn ernstig ondervoed.
 • 165 miljoen kinderen zijn chronisch ondervoed. Dit is 26% van alle kinderen. 

Nutrition

Nutrition 2

Gerelateerd aan dit onderwerp