Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Een jaar na het EK: hoe gaat het met de zwerfjongeren in Oekraïne?

11 juni 2013

Een jaar geleden, als gastland voor het EK, waren alle ogen gericht op de mooie kanten van de Oekraïne. Inmiddels zijn de tv-ploegen vertrokken, maar UNICEF niet. Dankzij de Nationale Postcode Loterij hebben we ons hard kunnen maken voor zwerfjongeren in Oekraïne en buurland Moldavië.

Dankzij de Nationale Postcode Loterij hebben we ons het afgelopen jaar hard kunnen maken voor zwerfjongeren in Oekraïne en buurland Moldavië. Op straat én op het voetbalveld…

Vergeten jongeren, helden op het veld

Ruim honderd kwetsbare jongeren uit Oekraïne stalen de afgelopen weken de show op het voetbalveld. Ze deden mee aan de UNICEF Voetbal Cup 2013. Zwerven de jongeren in het dagelijks over straat, zijn ze drugsverslaafd of hebben ze hiv, op het voetbalveld telt hun afkomst niet en kunnen ze hun problemen even vergeten. Het is de tweede keer dat de UNICEF Voetbal Cup georganiseerd wordt. Vorig jaar was de primeur. Terwijl alle sterspelers in de grote stadions van Oekraïne streden om de Europese titel organiseerde UNICEF samen met voetbalfederatie en het ministerie van Jeugd en Sport een eigen toernooi voor de vergeten jongeren. Het werd een groot succes. Dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij kon er dit jaar opnieuw een toernooi georganiseerd worden. De jonge voetballers uit Kiev glunderen van trots, zij wonnen op 20 mei de UNICEF Cup!

27.200 kinderen bereikt

Het voetbaltoernooi is slechts een klein voorbeeld van wat er allemaal is gebeurd in het jaar na het EK2012.
Zo hebben we het afgelopen jaar in Oekraïne 27.200 kwetsbare kinderen bereikt. We konden 200 zwerfjongeren helpen door ze eten, warme kleren, medicijnen en dekens te geven. 500 jongeren kregen psychische, sociale en juridische hulp en 1.000 jongeren uit probleemgezinnen zijn begeleid. Onder de straatjongeren in Oekraïne vindt nog altijd een van de snelst groeiende hiv-epidemieën ter wereld plaats. Wij delen condooms uit en geven voorlichting, bijvoorbeeld over veilig naaldgebruik. Ook hebben we het afgelopen jaar 1.400 jongeren getest op hiv en 300 verslaafde jongeren behandeld voor een soa.
Dankzij de steun van de loterij heeft UNICEF ervoor kunnen zorgen dat 331 jongeren weer naar school gaan en zijn 30 voormalige straatkinderen zijn opgeleid tot hulpverlener.

Straatjongeren krijgen een gezicht

Ook in Nederland zetten we ons in voor straatjongeren. Met het platform www.ondertusseninodessa.nl willen we ze een gezicht geven. In deze multimediale documentaire volgen we vijf straatjongeren in Odessa. Zij staan symbool voor de circa 100.000 zwerfkinderen in Oekraïne. Drie jaar lang keert de documentairemaker regelmatig terug om te kijken hoe het de vijf jongeren vergaat. Ook hulpverlener Ina Nik (41) wordt gevolgd. In een patrouillebusje rijdt zij door de donkere straten van Odessa op zoek naar straatkinderen die ze hulp kan bieden:  "Ik kan al hun problemen niet oplossen. Maar ik doe wat ik kan. Als het lukt om één kind uit de groep te helpen, komt de rest ook praten. En als er maar een beetje hoop is om een kind van straat te halen, blijf ik zoeken."

O i O Click

voetbal beker

Voetbaltoernooi OiO

UNICEF Voetbal Cup 2013

Zwerfjongeren

Hulpverlening op straat 

Gerelateerd aan dit onderwerp