Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Eindstand Giro555: bijna 5 miljoen euro voor Syrische slachtoffers

5 juni 2013

Nederlanders hebben 4,9 miljoen euro gestort op Giro555 voor Syrische slachtoffers. Dit is bekendgemaakt door de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) bij het einde van de actie.

Met het geld voorzien de hulporganisaties tienduizenden mensen van noodhulp, zoals eten, drinken en medische zorg. De hulporganisaties richten zich op slachtoffers binnen Syrië en op vluchtelingen in de buurlanden. Bijna 7 miljoen mensen hebben hulp nodig, berekenen de Verenigde Naties. Dat is een derde van de totale Syrische bevolking. Ook na de gezamenlijke wervingsactie via Giro555 blijven de hulporganisaties zich volop inzetten voor de slachtoffers. Donaties blijven welkom bij de afzonderlijke deelnemende organisaties.

Voortzetting van de hulpverlening

"De omvang van de ramp is enorm. De oorlog duurt nu al meer dan twee jaar. De wanhoop bij intern ontheemden en vluchtelingen, waarvan de helft kind is, neemt toe. Zij willen geen strijd. Zij willen een leven in vrede. Zij hebben vaak gruwelijke situaties meegemaakt, naasten verloren en zijn afhankelijk van hulp. Deze actie van de SHO is voorbij, maar de individuele organisaties gaan gewoon door. We zijn nog niet klaar", aldus Jan Bouke Wijbrandi, SHO-actievoorzitter.

Actie voor de slachtoffers in Syrië

De SHO startte 25 maart de nationale actie voor de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië. Tientallen particulieren, waaronder scholieren, studenten, kerken en gemeenten, begonnen zelf acties om geld in te zamelen voor Giro555. De VARA en de EO maakten op 1 april onder de titel 'S.O.S Syrië' een speciale uitzending over de humanitaire situatie en haalden geld op voor de actie. Ook Paul de Leeuw besteedde aandacht aan Syrische slachtoffers. In zijn programma 'Langs de Leeuw' organiseerde hij verschillende fondsenwervende acties en vertoonde hij reportages van zijn bezoek aan een vluchtelingenkamp in Jordanië.

"Wij bedanken alle mensen in Nederland die hebben bijgedragen aan deze actie. Met hun bijdrage hebben ze laten zien dat het lot van de slachtoffers van het conflict in Syrië hen aan het hart gaat", aldus Wijbrandi. Medio juli brengt de SHO de eerste rapportage uit over de hulpverlening, zodat donateurs kunnen zien wat er met hun geld gebeurt. Eind december verschijnt de eindrapportage voor deze actie.

540Syrie

Deelnemers van de actie 'Help slachtoffers Syrië' zijn: ICCO & Kerk in Actie, Cordaid Mensen in Nood, Nederlandse Rode Kruis, CARE Nederland, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

340Syrie

Gerelateerd aan dit onderwerp