Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Spetterend debattoernooi in Maarssen

3 juni 2013

Scholieren die vurig debatteren over kinderrechten. Zaterdag vond de voorronde UNICEF debattoernooi Kleine Prinsjesdag 2013 plaats. De winnende teams leggen elkaar in september het vuur aan de schenen tijdens Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal. En de Koning van de Jeugd leest op deze dag de troonrede voor.

Uit alle delen van Nederland hebben zich deelnemers aangemeld voor de verkiezing van de Koning van de Jeugd en voor het kinderrechtendebattoernooi. In drie rondes bestreden de 38 debatteams elkaar met stellingen over pesten op school en het opsluiten van illegale kinderen. "Deze debaters hebben hoog niveau", zei een tevreden debatleider Joost Hoebink van het Nederlands Debatinstituut, dat samen met UNICEF Nederland dit eerste grote debattoernooi voor onderbouwleerlingen van middelbare scholen organiseerde.

De acht beste teams zullen op Kleine Prinsjesdag in debat gaan met politici in de Ridderzaal in Den Haag. Voor het zover is, krijgen de scholieren nog een training van het Nederlands Debat Instituut.

Koning van de Jeugd

Younes Ouaali (14) uit Abcoude is gekozen tot Koning van de Jeugd tijdens het kinderrechtendebattoernooi van UNICEF in Maarssen. Een zaal vol scholieren luisterde stil tijdens zijn speech. Als Kinderkoning, zei Younes, zou hij ervoor zorgen dat alle kinderen waar ook ter wereld onderwijs kregen, ook bijvoorbeeld de tienjarige Omar die nu stenen sjouwt in Bangladesh. "Een inspirerende speech", complimenteerde jurylid Sipke Jan Bousema. "Younes maakte in zijn verhaal verbinding met alle kinderen in de wereld. Hij is met recht de Koning van de Jeugd."

Op Kleine Prinsjesdag op 13 september, vlak voor de echte Prinsjesdag, heeft Younes als Koning van de Jeugd een belangrijke rol. Hij zal de Troonrede van de Jeugd voorlezen met aanbevelingen van jongeren hoe de Nederlandse overheid de situatie van kinderen in Nederland en daarbuiten kan verbeteren.

De winnende scholen

  • St. Willibrord Gymnasium (Deurne)
  • Coornhert Gymnasium (Gouda)
  • Christelijk Lyceum Zeist (Zeist)
  • Gymnasium Camphusianum (Gorinchem)
  • Zaanlands Lyceum (Zaandam)
  • Utrechts Stedelijk Gymnasium (Utrecht)
  • Christelijk Gymnasium Utrecht (Utrecht)
  • Herman Jordan Lyceum (Zeist)

 

 

Younes

Younes Ouaali (14) van het Caland Lyceum in Amsterdam is verkozen tot Koning van de Jeugd.

Groep

De winnende debatteams.

Sipke

UNICEF ambassadeur Sipke Jan Bousema was de voorzitter van de jury die de Koning van de Jeugd verkoos.

Gerelateerd aan dit onderwerp