Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Bescherming slachtoffers kinderhandel in Nederland onvoldoende

30 mei 2013

Nederland schiet te kort in de bescherming van minderjarige slachtoffers van mensenhandel. Die conclusie trekken UNICEF Nederland en Defence for Children-ECPAT Nederland op basis van eigen onderzoek.

Kinderhandel in Nederland

Minister Opstelten van Justitie krijgt het onderzoeksrapport, Kinderhandel in Nederland, vanmiddag in Nieuwspoort aangeboden. In het rapport staat de aanpak van kinderhandel in Nederland en de hulp aan de slachtoffers centraal. Het rapport wordt ook gepresenteerd aan de Europese onderzoeksmissie die vanaf 3 juni ons land bezoekt om de naleving van het Europese Mensenhandelverdrag te controleren.

Nederlands beleid

De Nederlandse overheid heeft van opsporing en bestrijding van mensenhandel haar prioriteit gemaakt. In het beleid is echter te weinig aandacht voor de bijzondere positie van minderjarige slachtoffers, stellen UNICEF Nederland en Defence for Children-ECPAT. Het Nederlandse beleid behoeft verbetering op het terrein van preventie, bij het melden en registeren, bij de opvang en hulpverlening en bij de bescherming van minderjarige slachtoffers tijdens opsporing en vervolging.

Registratie en hulpverlening

Het aantal geregistreerde minderjarige slachtoffers van kinderhandel in Nederland neemt toe, van 104 slachtoffers in 2006 naar 223 slachtoffers in 2012. Toch zijn lang niet alle minderjarige slachtoffers in beeld. Het melden van minderjarige slachtoffers door andere instanties dan de politie, zoals bijvoorbeeld de hulpverlening, blijkt  onvolledig. Alle professionals die met deze slachtoffers in aanraking komen zouden dat verplicht moeten melden.

Uit het onderzoek blijkt dat de grootste zorgen bestaan over de opvang en zorg aan minderjarige slachtoffers van grensoverschrijdende mensenhandel. De belangen en behoeftes van de slachtoffers staan hier niet voorop. De (psychologische) hulpverlening komt laat op gang en wordt overschaduwd door perikelen over het wel of niet verkrijgen van een verblijfsvergunning. Dit maakt de kansen van deze kinderen op volledig herstel en een normale plek in de samenleving, hier of elders, klein.
 
"Deze kinderen hebben te maken met onzekerheid over hun toekomst en posttraumatische stress veroorzaakt door hun verleden", stelt Majorie Kaandorp, expert kinderrechten UNICEF Nederland. "Wij willen dat zij eerst als kind en slachtoffer worden gezien, en daarna pas als vreemdeling. Dat betekent dat zij, zolang zij het nodig hebben, opvang en specifieke hulpverlening moeten krijgen. Daarbij moet hun belang centraal staan."

Het verhaal van Grace

Een schrijnend voorbeeld is het verhaal van Grace. Als wees in een Oegandees vluchtelingenkamp vertrouwt ze de aardige man die haar in Nederland studiemogelijkheden belooft. Ze belandt echter in een bordeel, waar ze dagen achtereen wordt gedrogeerd, mishandeld en verkracht. Als ze te ziek is om te werken dumpt de bordeelhouder haar bij een willekeurige bushalte. Grace zegt in het rapport: "Ik loop rond met de lichamelijke en mentale littekens van de mishandeling die ze me hebben laten ondergaan. De brandplekken van sigaretten, snijplekken van riemen, het seksueel misbruik en de doodsbedreigingen. De afgelopen jaren heb ik bij een psychiater gelopen die me slaappillen en andere pillen tegen posttraumatische stress geeft. Vreselijker is dat ik getest ben op seksueel overdraagbare aandoeningen en geconfronteerd ben met mijn grootste angst toen ik hoorde dat ik hiv heb. Helaas blijven ze me vertellen dat ik met mijn medische problemen kan overleven in Oeganda."

rapport

Update

Op woensdag 15 januari 2014 van 10.00 tot 13.00 is er een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer naar aanleiding van het onderzoek van UNICEF Nederland en Defence for Children over kinderhandel. Er zijn brieven verschenen van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven over de resultaten van het onderzoek en de aanbevelingen die gedaan zijn.

Gerelateerd aan dit onderwerp