Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Mijlpaal bereikt in strijd tegen tetanus

16 mei 2013

Tetanus is uitgeroeid in meer dan de helft van de 59 focuslanden waar deze ziekte oorspronkelijk voorkwam. Dit is een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen een van de meest dodelijke ziekten die een moeder en haar pasgeboren kind kunnen krijgen.

Het nieuws is bekendgemaakt door de Maternal and Neonatal Tetanus Elimination Initiative. Dit is een samenwerkingsverband tussen verschillende nationale overheden en organisaties, waaronder UNICEF.

Belang van vaccinaties en hygiëne

Iedere negen minuten overlijdt er een pasgeboren baby aan tetanus. Vrijwel al deze baby's worden geboren in arme families die leven in de meest achtergestelde wijken en gemeenschappen. De ziekte, die met een vaccinatie eenvoudig te voorkomen is, wordt overgedragen wanneer kinderen in onhygiënische omstandigheden worden geboren. Op het moment dat niet-steriele materialen worden gebruikt om de navelstreng door te knippen, is het leven van de moeder eveneens in gevaar.

Sinds 1999 zijn meer dan 118 miljoen vrouwen in 52 landen gevaccineerd tegen tetanus. Ondanks de vooruitgang komt de ziekte nog steeds voor in 28 focuslanden. Dit betekent een grote uitdaging voor het bereiken van het wereldwijde doel: tetanus uitbannen in alle focuslanden voor het einde van 2015.

340Tetanus