Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Zorgwekkende situatie voor behalen Millenniumdoel sanitatie

15 mei 2013

Een derde van de wereldbevolking (2,4 miljard mensen) zal in 2015 mogelijk geen toegang hebben tot goede sanitaire voorzieningen. Dit blijkt uit een rapport dat is uitgegeven door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF.

Het rapport 'Progress on Sanitation and Drinking-Water 2013 Update' waarschuwt ervoor dat het Millenniumdoel op het gebied van sanitatie, zoals het er nu naar uitziet, niet wordt gehaald. Van de doelstelling om het aantal mensen zonder goede sanitaire voorzieningen te halveren, zal acht procent niet worden bereikt. Dit komt neer op een half miljard mensen.

Versnellen van vooruitgang

Vorig jaar maakten UNICEF en de WHO bekend dat het Millenniumdoel voor schoon drinkwater al is bereikt. Maar de vooruitgang rondom sanitatie moet juist worden versneld. "De wereld kan zich herpakken en de levens van miljoenen mensen veranderen die nog steeds geen toegang hebben tot sanitaire voorzieningen. Het zou enorm veel opleveren voor gezondheid en welzijn. Armoede wordt zo bij de bron beëindigd", aldus Maria Neira, WHO-directeur van Volksgezondheid en Milieu.

Noodsituatie

Sanjay Wijesekera, hoofd van het UNICEF-programma voor water, hygiëne en sanitaire voorzieningen, benadrukt de noodzaak: "Dit is een noodsituatie die niet minder ernstig is dan een zware aardbeving of tsunami. Iedere dag overlijden er honderden kinderen. Iedere dag rouwen duizenden ouders om hun zoons en dochters. We kunnen en moeten iets doen om deze enorme, dagelijkse menselijke tragedie aan te pakken."

Gerelateerd aan dit onderwerp