Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Wereld Vaccinatieweek: UNICEF wil polio definitief uitbannen

26 april 2013

Wereldleiders waaronder Bill Gates en de kroonprins van Abu Dhabi hebben voor de komende jaren 4 miljard dollar beschikbaar gesteld voor de vaccinatie van kinderen, wereldwijd. Dat maakten zij bekend tijdens de Global Vaccine Summit in Abu Dhabi op donderdag 25 april.

Gezondheidsorganisaties, regeringsleiders en donoren kwamen bijeen voor besprekingen over ontwikkelingen en het succes van reeds bereikte resultaten. Om tot 100 procent uitroeiing van polio te komen is voor de komende zes jaar in totaal 5,5 miljard dollar nodig. Vanuit UNICEF Nederland was directeur Jan Bouke Wijbrandi hierbij aanwezig. Vaccinatie tegen alle kinderziektes is van levensbelang: volgens cijfers van UNICEF zijn in 2011 anderhalf miljoen kinderen overleden door ziektes die te voorkomen zijn met vaccins. Inmiddels wordt wereldwijd 83 procent van de kinderen ingeënt.

UNICEF organiseert Wereld Vaccinatieweek

UNICEF organiseert deze week de Wereld Vaccinatieweek. Op meerdere plekken in de wereld organiseert UNICEF vaccinatie-evenementen om extra aandacht te vragen voor het belang van inentingen. Gedurende deze Vaccinatieweek focust UNICEF zich op de kinderziekte polio, ofwel kinderverlamming. Deze afschuwelijke ziekte komt wereldwijd nog maar in drie landen voor: in Afghanistan, Pakistan en Nigeria. UNICEF wil kinderverlamming met een grootscheepse campagne definitief uitroeien. Ook in Jemen, Angola, Tsjaad, DR Congo en Zuid-Soedan is extra vaccinatie nodig, omdat polio er zo weer kan uitbreken.

20 miljoen kinderlevens gered door vaccins

Vaccineren is succesvol: sinds 1990 zijn meer dan 20 miljoen kinderlevens gered door vaccins. Eén op de vijf kinderen wordt niet gevaccineerd. "Heel zorgwekkend", zegt Pauline Neefjes, gezondheidsdeskundige van UNICEF Nederland. "De kinderen die een vaccinatie mislopen zijn vaak de kinderen die sowieso kwetsbaar zijn vanwege armoede en ondervoeding. Ze kunnen overlijden door ziekten die eenvoudig te voorkomen zijn."

Prijs van vaccins moet omlaag

In veel ontwikkelingslanden in Afrika en Azië zijn regeringsbudgetten voor vaccinaties zijn ontoereikend om vaccinatieprogramma's zelfstandig te organiseren. UNICEF werkt daarom intensief samen met andere organisaties om de prijs van vaccins steeds verder naar beneden te krijgen. Naast de financiering is in ontwikkelingslanden de grootste uitdaging de vaccins gekoeld te houden over lange afstanden met slechte wegen en beperkte beschikbaarheid van elektriciteit.

Start met inenten tegen longontsteking

In meerdere Afrikaanse landen wordt dit jaar voor het eerst gevaccineerd tegen longontsteking. Longontsteking is een dodelijke kinderziekte, die wereldwijd 18 procent van de overlijdensgevallen onder kinderen onder de vijf jaar opeist. Inenten tegen longontsteking is ook in ontwikkelde landen nog relatief nieuw. In Nederland bijvoorbeeld worden kinderen pas sinds 2011 standaard tegen de ziekte ingeënt. Zeker in landen waar de leefomstandigheden armoedig zijn komt longontsteking veel voor. Dat heeft te maken met slechte ventilatie in woningen, maar ook met koken op houtvuur waardoor kinderen blootstaan aan rook. Bijvoorbeeld in Mozambique, Congo DRC, Zambia, Angola en in Uganda wordt nu voor het eerst op grote schaal het PVC5-vaccin gegeven. De verwachting is dat deze nieuwe vaccinatie het sterftecijfer onder kinderen fors omlaag brengt.

UNICEF wereldwijd grootste in vaccinaties

UNICEF is wereldwijd de grootste organisatie in het geven van vaccinaties. In meer dan honderd landen organiseert UNICEF vaccinatiecampagnes tegen de belangrijkste kinderziekten: mazelen, polio, tetanus, kinkhoest, difterie en tuberculose. Ook het opbouwen van lokale capaciteit om de immunisatieprogramma's te organiseren is een pijler van het werk van UNICEF.  In Nederland voert UNICEF de campagne 'We gaan voor nul', een landelijke campagne tegen kindersterfte. Want elk kind dat sterft, is er één te veel.

vaCCIN
mazelen

Gerelateerd aan dit onderwerp