Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF ziet kansen voor kinderen in plannen Ploumen

18 april 2013

UNICEF ziet ondanks de aangekondigde bezuinigingen kansen om samen te werken aan resultaten voor kinderen in de recent gepubliceerde plannen van minister Ploumen voor ontwikkelingshulp.

Wat de wereld verdient

Ploumen wil zich, zo blijkt uit de beleidsnota "Wat de wereld verdient", inzetten op een betere verdeling van inkomen en gelijke kansen. Omdat armoede van generatie op generatie wordt overgedragen is juist de kindertijd het moment om de armoedecyclus te doorbreken. UNICEF dringt er daarom op aan dat Nederland zich zal blijven inzetten voor investeringen in partnerlanden in onderwijs en basisgezondheidszorg. Dat zijn immers onmisbare factoren van armoedebestrijding.

Noodhulp

Het is goed te zien dat Nederland niet gaat bezuinigen op noodhulp. Met name kinderen zijn kwetsbaar in natuurrampen en economische crises. Dat is waarom UNICEF bij rampen waar ook ter wereld zorgt voor schoon water, voeding en onderwijs. UNICEF zou graag zien dat Nederland specifiek blijft bijdragen aan de bescherming van kinderen in humanitaire crises.

Vrouwenrechten

Ploumens nadruk op vrouwenrechten vraagt ook om extra aandacht voor de positie van meisjes. Alleen als in de kindertijd een goede basis wordt gelegd kunnen gelijke rechten voor vrouwen worden gerealiseerd. Dit vraagt om de aanpak van kinderarbeid, het tegengaan van kindhuwelijken, seksueel geweld en tienerzwangerschappen.

Water en sanitatie

Bij het verbeteren van de toegang tot veilig drinkwater, sanitaire voorzieningen en bij de aanpak van ondervoeding wordt al intensief samengewerkt. UNICEF en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben een lange historie van samenwerking, deels via de financiële steun die UNICEF Internationaal van Nederland krijgt.

UNICEF heeft de minister laten weten op welke terreinen in haar beleid de organisatie graag wil (blijven) samenwerken ten bate van kinderen en hun rechten.

ploumen

Contact UNICEF Nederland

  • Neem voor meer informatie contact op met Mark Wijne van de afdeling Kinderrechten via mwijne@unicef.nl